”Jag knarkade för att orka jobba”

IT-konsulten berättar om pressen och stressen i IT-branschen

NYHETER

Första gången Johan testade amfetamin var på jobbet. Han arbetade sent med en kollega som förklarade att det fanns bättre sätt att hålla sig vaken än att dricka kaffe.

– Jag var inte riktigt säker i början men så bjöd han mig. Det var rätt schysst. Jag kunde jobba en hel natt utan att bli trött och stressen existerade inte, säger Johan.

Han är IT-konsult och säger att problemet bara vuxit under de två år han arbetat i branschen. Stressen har ökat i takt med nedskärningarna. Alla är rädda att förlora jobbet.

– När jag började för två år sedan var det inte så farligt. I dag är det nästan lika vanligt att använda droger som att ta en kopp kaffe. Nedskärningarna har bara gjort det värre. De som jobbar kvar vill så gärna behålla sina jobb, speciellt med de lönerna som många har. Man pressar sig till det yttersta och lite till och då är det lätt att ta droger.

"Med drogerna försvann stressen"

Johan berättar om arbetsdagar som ibland kan bli till dygn. Som konsult jobbade han ofta med nya kunder från dag till dag och alla förväntar sig snabba resultat.

– Allt ska gå så snabbt som möjligt. Ibland jobbade jag 17 timmar i sträck. Jag var ofta stressad men med drogerna försvann stressen. Min kollega hade kontakter så jag köpte amfetamin genom honom.

Johan uppskattar att omkring 10 procent av de anställda på det IT-företag där han var anställd använde någon form av narkotika på jobbet. En handfull gick på amfetamin.

– Det var inte så att någon tvingade en att börja knarka men de rekommenderade folk att testa. Det förekom allt möjligt. Vi hade ett rökrum, där satt alla och rökte gräs helt öppet. Det var inget hysch, hysch.

Cheferna visste om vad som försiggick men gjorde inget för att stoppa det.

– De visste att det förekom men gjorde aldrig något åt det. Ett tag var de inne på att börja drogtesta folk men det blev inget av. Så länge vi skötte vårt jobb såg de mellan fingrarna.

Du beskriver arbetstempot som så pressat att du inte klarar av det utan droger. Varför inte bara säga nej?

– Den tanken fanns aldrig. Det var så många andra som satt i samma båt. Man ville inte utmärka sig med att säga nu har jag gjort mina åtta timmar och gå hem. Det var ingen som vågade. De timanställda gjorde sina timmar och gick hem. Men ingen annan, säger han.

Ångrar du att du testade knark på jobbet?

– Ja, jag ångrar att jag gick så långt för att behålla ett jobb, säger han.

Till slut orkade Johan inte med pressen längre och sa upp sig. I dag har han bytt yrkeskarriär.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Ulrika Nordin