al-Qaida-män bombades av USA

Sex män i bil besköts med raket

NYHETER

SANAA/WASHINGTON

Sex män misstänkta för att vara medlemmar i terrornätverket al-Qaida dog i en bilexplosion i Jemen på söndagen. En av männen uppges vara Qaid Senyan al-Harithi, även kallad Abu Ali, som jagats av lokala säkerhetsstyrkor sedan attackerna mot USA den 11 september förra året.

Enligt uppgifter i den amerikanska tv-kanalen CNN på kvällen skulle explosionen, som ägde rum i provinsen Marib 17 mil öster om Jemens huvudstad Sanaa, ha utlösts av en amerikansk raket. CNN hänvisade till källor inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Någon officiell amerikansk bekräftelse av uppgifterna förelåg inte.

Enligt Reuters, som stödde sig på en anonym underrättelsekälla, skulle raketen ha avfyrats från ett obemannat flygplan.

Explosionen skedde samtidigt som den amerikanska ambassadören i Jemen besökte Marib, men en källa nära USA:s ambassad förnekade att händelserna hade något samband.

Abu Ali, en av männen som dödades, är misstänkt för inblandning inte bara i terrorattentaten den 11 september, utan även vid självmordsbombningen av den amerikanska jagaren Cole i Jemen år 2000, där 17 personer dog.

- Det behöver inte påpekas att det här är en person som vi varit på jakt efter som en misstänkt al-Qaida-medlem liksom som en misstänkt terrorist kopplad till USS Cole, sade försvarsminister Donald Rumsfeld.

På en fråga om USA haft något finger med i spelet kring Abu Alis död vägrade Rumsfeld och kommentera och sade att de rapporter han hade var ofullständiga

TT-AFP