En farlig stad för kungaparet

Maximal säkerhet kring svenska statsbesöket i Mexiko

NYHETER

MEXICO CITY

I dag inleds kungaparets statsbesök i Mexico city.

Säkerheten kring kungen och Silvia är maximal då staden anses vara en av världens farligaste.

- Jag har själv drabbats av ett kidnappningsförsök, säger Maria Hörnell vid svenska ambassaden.

Kungaparet anlände till Mexiko i går kväll. Förutom sina egna livvakter eskorterades de av tungt beväpnad polis till lyxhotellet Camino Real.

Säkerheten är rigorös och hotellet har i flera dagar kontrollerat sina gäster med hjälp av bland annat metalldetektorer.

Med sina 20 miljoner invånare räknas Mexico City till en av världens farligaste platser. Varje dag begås fem mord, 500 rån, fyra våldtäkter och 160 bilstölder.

Kidnappningsförsök

Hon har arbetat i landet i över 20 år och vet vad hon talar om. För ett år sedan utsattes Maria Hörnell och hennes make för ett brutalt rån- och kidnappningsförsök.

Paret satt i en taxi när två män stormade in i bilen. De misshandlade Marias man med en skruvmejsel och bestämde sig sedan för att kidnappa henne.

- Som tur var ändrade de sig och släppte av oss. Men de sa: "Vänder ni er om så skjuter vi ner er." Det var hemskt obehagligt.

På svenska ambassaden understryker man att det inte finns några direkta hot mot det svenska kungaparet.

Rika mexikaner utsatta

- Det är mest rika mexikaner som drabbas av kidnappningar och våld. Svenskarna som är här är inte utsatta, säger Ewa Polono, Sveriges ambassadör i Mexiko.

I dag välkomnas kungaparet av president Vicente Fox i Nationalpalatset, och i morgon besöker kungen och drottningen Teotihuacán, ruinstaden från 100-talet f Kr.

Daniel Nyhlén