Jan O Karlsson backar inte

”Revisionsrätten måste betala mig”

NYHETER

Stormen biter inte.

Jan O Karlsson behåller sin avgångslön. EU:s regler ger ministern rätt att ta ut den.

- Revisionsrätten är skyldig att betala ut den till mig, säger han.

Foto: Stefan MAttsson
Pressad minister Då bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson möter Aftonbladets Malin S Ånell är han märkbart pressad av kritiken mot de dubbla ersättningar som betalas ut.

Det blåser kallt utanför utrikesdepartementet.

När bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson kommer ut till den väntande bilen med näringsminister Leif Pagrotsky i släptåg är han märkbart pressad.

Kritiken mot hans dubbla ersättningar har varit mycket hård från bland annat fackligt håll.

- Jag har pratat med generalsekreteraren i europeiska revisionsrätten nu ikväll. Han har klarat ut reglerna, säger Jan O Karlsson till Aftonbladet.

"Skyldig betala"

Förstår du kritiken som har kommit, bland annat från fackligt"

- Hur skulle det vara om jag fick lämna en sakuppgift, eftersom många massmedier har sagt att jag kan avstå från att ta emot min avgångslön. Revisionsrätten är skyldig att betala ut den.

Förstår du att människor blir upprörda över att du lyfter de här pengarna varje månad? Har du någon förståelse för det, bortsett från reglementet?

- Kan du förstå att jag har för dig och dina kollegor, för ett år sedan när man gick igenom det här ärendet, beskrivit mitt arbete som ett av regeringens svåraste. Jag har i dag avslutat överläggningarna med ryska republiken om ett samarbete.

- Jag hoppas att de som följer debatten förstår vilken påfrestning det är för en vanlig känslig människa som jag att få min heder ifrågasatt och samtidigt arbeta igenom en svår förhandling.

Du menar att du är värd de här pengarna?

- Jag vill inte uttrycka mig med ordet värd. Jag använder mina egna ord och jag tar dem igen. Jag tror att många människor har förståelse för de svåra uppgifter jag har, samtidigt som man ifrågasätter min heder.

Olika versioner

Jan O Karlsson har en månadsinkomst på 124 000 kronor, netto. Som minister tjänar han 82 000 kronor i månaden, 44 000 efter skatt.

När han lämnade ordförandeskapet i EU:s revisionsrätt vid årsskiftet fick han rätt till avgångslön, som efter tre år övergår till pension. Karlsson får 80 000 kronor i månaden av EU, efter skatt.

I den 25 år gamla förordningen om ersättning till revisionsrättens ledamöter står, i den svenska versionen, att en ledamot som slutar sin tjänst har "rätt till ett månatligt avgångsvederlag".

I den engelska versionen står däremot att ledamöterna "shall receive", "skall få", ersättningen.

När Aftonbladet ringer upp Michel Hervé, generalsekreterare i den europeiska revisionsrätten, hänvisar han till den engelska skrivningen.

Följer reglerna

- Man kan göra vad man vill med pengarna efteråt, men vi måste betala ut dem. Det står "skall få", säger Michel Hervé.

Har Jan O Karlsson frågat dig om han kan tacka nej till pengarna?

- Nej, varför skulle han göra det? Och om han frågade skulle jag hamna i en svår situation.

- Det här är min tolkning som ansvarig för administrationen. Jag måste följa reglerna.

Tidigare artikel om Leni Björklund:

Malin S Ånell