Israels regering avgick efter strid om budgeten

Stödet till bosättarna blev Sharon-regeringens fall

NYHETER

Israels regering avgår. President Moshe Katsav meddelade vid en tv-sänd presskonferens i Jerusalem i dag att regeringen avgår och att nyval ska hållas i början av februari.

Foto: AP Photo/Jacqueline Larma
Avgår Israels premiärminister Ariel Sharon avgick på tisdagen. Vid ett presskonferens i Jerusalem lade Sharon skulden på Arbetarpartiet, som lämnade regeringskoalitionen i förra veckan efter en tvist om budgeten. Bdugetstriden handlade om de frikostiga anslag Sharon och högern vill ge bosättarna.

Regeringen förlorade sin majoritet i knesset i förra veckan, när Arbetarpartiet valde att lämna regeringen efter en tvist om den nya budgeten.

  Sharon och högern i regeringen ville anslå stora medel till bosättarna på ockuperad mark medan Arbetarpartiet ville lägga pengarna på sociala utgifter riktade till de fattiga inne i Israel.

  Efter några dygns diskussioner med yttersta högern stod det klart för Sharon i måndags att den inte var beredd att rädda hans regering. Nyförvärven till regeringen med förre ÖB Shaul Mofaz som ny försvarsminister och erbjudandet till Benjamin Netanyahu om att bli utrikesminister räckte inte.

Sharon ville undvika nyval

En kvart efter president Katsavs tillkännagivande i dag höll premiärminister Sharon en egen presskonferens, där han underströk att han försökt undvika nyval i det längsta. Men oansvarigt uppträdande från Arbetarpartiet och en komplicerad situation bland övriga krafter i parlamentet gjorde att regeringen tvingas att avgå efter 20 månader.

Trots trångsynthet hos andra ville Sharon följa en ansvarsfylld politik. Han uppmanade tidigare på förmiddagen presidenten att upplösa det 15:e Knesset och föranstalta om nyval i början av februari.

Nu hoppades han under dagen få klart besked från rivalen Benjamin Netanyahu om han går med på att inträda som utrikesminister i den provisoriska regering som styr landet fram till nyvalet.

Ordinarie val skulle ha hållits under oktober 2003.

"Förtjänar en bättre regering"

Palestiniernas förhandlingsledare Saeb Erakat sade på tisdagen att palestinierna hoppas att Israel kommer att välja en ''regering som är kapabel att stifta fred'' i det val i februari som premiärminister Ariel Sharon tillkännagivit.

- Jag hoppas att det israeliska folket kommer att välja en regering som kan skapa fred, för det israeliska folket förtjänar en bättre regering än den nuvarande, sade Erakat i Ramallah på Västbanken enligt nyhetsbyrån AFP.

Det israeliska valet förväntas hållas den 4 februari, endast två veckor efter palestiniernas president- och riksdagsval.

Benjamin Netanyahu sade på tisdagen att han har tackat ja till en förfrågan från premiärminister Ariel Sharon om att bli utrikesminister. Han får posten i den expeditionsministär som ska styra Israel fram till nyvalet i februari.

Den förre premiärministern Netanyahu är känd för sin hårda hållning gentemot palestinierna.

TT-Reuters