Läsarna rasar: ”En stor skam”

Ministrarnas dubbla inkomster vållar läsarstorm

NYHETER

Läsarna säger nej till att regeringsmedlemmar samtidigt uppbär både statsrådslön och pension från tidigare uppdrag.

Det framgår av Dagens fråga på aftonbladet.se.

Nio av tio läsare säger nej till de dubbla inkomsterna.

Vid tretiden på tisdagseftermiddagen hade mer än 100 000 läsare svarat på Dagens fråga på aftonbladet.se: Ska ministrar få ha både lön och pension?

88,9 procent svarade nej.

9,9 procent svarade ja.

1,2 procent svarade vet ej.

Och det råder ingen tvekan om att ministrarnas höga inkomster väcker starka känslor. Det senaste dygnet har redaktionen fått flera hundra mejl från läsarna, både kritiska och sådana som ger stöd för Jan O Karlsson och de andra kritiserade ministrarna. Här är några av dem.

Avgå! "Självklart ska ministrarna avstå från pengarna utöver statsrådsarvodet. I vårt valmanifest står att vi ska verka för att klyftorna i samhället ska minska. Hur ska vi lokala partiarbetare förklara för väljarna varför statsråd ska ha extra inkomster? De är ju partiets främsta företrädare och ska verkligen leva upp partiets ideologi. Om de inte förstår detta, måste de ta sitt ansvar och avgå." 

Gör som Leni. ”Jag tycker att biståndsministern ska göra som Leni Björklund. Jag är fackligt aktiv och det kommer inte att kunna försvaras eller förklaras för medlemmarna när vi nu ska förhandla om lönerna igen. En stor skam att våra folkvalda ministrar förvaltar sina förtroenden på detta vis.”

Donera pengarna. ”Det förvånar mig att det diskuteras så mycket om huruvida det är tekniskt/juridiskt möjligt för Karlsson att avstå från sin pension. Det hela går väl att ordna mycket enklare genom att han fortsätter ta emot pengarna och sedan donerar dem till något välgörande ändamål.”

Förstår honom ”Jag kan förstå Jan O Karlsson. Pengar är kul att ha. Men jag, som en svensk medborgare, har inget förtroende för en sådan som honom.”

Byt ut dem. ”Nu är det väl dags att statsminister Persson tar tag i detta med lönerna. Om de inte platsar i ett arbetarparti så är det väl bara att byta ut dessa penningsugna ministrar mot någon lämpligare person. Persson får tänka på att det är snart avtalsuppgörelse för alla lågavlönade, det kan nog bli problem om det sitter personer som ska vara folkvalda med fel moral det är nog något att tänka på för Sossarna. Man kan tro att det är högerpartiet som är vid makter eller är det så?”

Stoppa sånt här. ”Hur kan Jan O Karlsson säga att det är hans ensak? När pengarna tillhör oss när det är statliga pengar vi borde kunna stoppa allt sånt här.”

Bara avundsjuka. ”Personligen ger jag inte mycket för Jan O Karlsson, men han har helt lagligt förvärvat en pension. Varför skulle han skänka bort sina pengar, om han får ett jobb med lön? Få vill jobba gratis! Röstsiffrorna är bara ett utslag av den så framträdande svenska avundsjukan! Sänk skatten i ställer så blir alla glada!”

Dåligt omdöme. ”Är omdömet av samma låga nivå även i andra frågor kanske han bör tänka på att göra något annat. Pengar saknar han ju inte i en sådan situationen heller. Risken att det inte är framför allt är snikenhet som ligger bakom beslutet, utan ett allmänt dåligt omdöme, gör att det inte borde vara för sent för Jan O Karlsson att fundera om. Han borde lyssna på råd med hänsyn till positionen han har fått indirekt av det svenska folket.”

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM