”Det underminerar trovärdigheten”

Göran Greider kritisk till den dubbla inkomsten

NYHETER

- Ministerlönen räcker.

Det säger Göran Greider, debattör, författare och chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten om migrationsminister Jan O Karlssons avgångslön.

- Har han någon moral i kroppen ska han skänka de här pengarna till Olof Palmes center och låta dem göra nytta, säger han.

Avgångslönen på 80 000 kronor i månaden efter skatt får Jan O Karlsson från Europeiska revisionsrätten, där han tidigare var ordförande. Tillsammans med statsrådslönen hamnar månadsinkomsten på 124 000 kronor efter skatt.

Enligt Göran Greider borde Jan O Karlsson nöja sig med statsrådslönen.

- Ett statsråd bör inte tjäna mer än det som är statsrådslönen, den är så väl tilltagen att det strider mot alla moraliska principer att kamma in mer pengar.

Har han inte förtjänat de här pengarna?

- Det här underminerar trovärdigheten. Han ska företräda socialdemokratin och arbetarrörelsen i politiken och i offentliga sammanhang och då har det här en viss betydelse. Det stickar i ögonen något fruktansvärt!

Är det viktigare att det finns inkomstgränser för socialdemokrater än för andra politiker?

- Ja det är det. Socialdemokrater agerar i namn av värderingar av jämlikhet och social rättvisa. Det blir hårdare kritik mot den som går ut med ett politiskt program och säger att vi ska minska inkomstskillnader och de sociala orättvisorna och samtidigt har en jätteinkomst. Av borgare kräver man inte lika mycket, säger Göran Greider.

Göran Persson kände till Jan O Karlssons pension. Vad borde han ha gjort?

- Han borde ha gett honom rådet att göra något bättre med pengarna, säger Göran Greider.

Lena Askling, ledarskribent på Aftonbladet, tycker inte att det är moraliskt fel av Jan O Karlsson att ta emot avgångslönen.

- Jag tycker att det är hans privatsak vilket moraliskt val han gör. Men det är så väldigt mycket pengar att många av oss tycker att han kanske inte behöver de här inkomsterna och att han gott kan avstå från dem, säger hon i P1 Morgon.

Hon tycker inte att Jan O Karlsson måste skänka bort pengarna.

- Vad han gör med dem är hans ensak. Frågan är var arbetarrörelsen ska dra gränsen. Får ingen tjäna mer än partiordföranden och hur stor förmögenhet får en sann socialdemokrat ha?, säger hon.

Frida Johansson