Fem män åtalade för pedofilbrott

Stort pedofilnätverk i Västsverige

NYHETER

Fem män som misstänks ingå i pedofilnätverket i Västsverige åtalades på tisdagen vid Göteborgs tingsrätt för sexuella övergrepp på pojkar.

Tre av männen åtalas för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Det är tre göteborgare, 62, 53 och 55 år gamla.

53-åringen är den man som häktades av hovrätten i mitten av september.

Han har enligt kammaråklagare Lena Medelius under tiden 1998 till juli i år vid ett stort antal tillfällen haft sexuellt umgänge med en av pojkarna, född 1989. Övergreppen ska ha skett i bland annat Göteborg och bestått av orala samlag, onani och andra sexuella beröringar.

Mannen har också, enligt misstankarna, grovt sexuellt utnyttjat en pojke född 1992. I det fallet handlar det, enligt misstankarna, också om anala samlag.

Erbjöd ersättning

53-åringen är också åtalad för stämpling till mened. Han har enligt åklagaren i september i år försökt förmå två pojkar att begå mened. Mannen ska ha erbjudit dem ersättning om de i en kommande rättegång lovade att vittna om att han inte är intresserad av sexuella kontakter med underåriga.

Den 62-årige göteborgaren har enligt åklagaren vid ett stort antal tillfällen i Göteborg och Lerum haft sexuellt umgänge med en pojke född 1987. Mannen ska också vid ett tillfälle ha medverkat till sexuellt umgänge med en annan av pojkarna.

62-åringen häktades för drygt två veckor sedan.

Den 55-årige mannen har enligt misstankarna vid ett stort antal tillfällen haft sexuellt umgänge med de två äldsta pojkarna.

Träffade offren på flyktingförläggning

Två av männen, en 43-årig Malmöbo och en 27-årig göteborgare, åtalas för sexuellt utnyttjande av underårig.

De åtalade männen har enligt polis och åklagare kopplingar till den 39-årige man som tidigare i år dömdes av Alingsås tingsrätt till fem års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av fyra pojkar som kom till Sverige som flyktingar.

39-åringen kom i kontakt med pojkarna genom sitt arbete på en flyktingförläggning.

Den domen är överklagad till hovrätten för västra Sverige och tas upp där senare under november.

Annika Hansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM