Två män gripna för terrordådet på Bali

NYHETER

Indonesiska myndigheter har gripit två män misstänkta för delaktighet i terrordåden på Bali i oktober, där minst 190 personer dödades.

Männen stämmer in på de skisser som polisen lämnat ut över de misstänkta. Teckningarna bygger på uppgifter från personer som sett männen, som alla uppges vara mellan 20 och 30 år.

Den ena mannen hålls i förvar hos polisen i Jakarta, uppger Sydney Morniing Herald. Han är enligt polisen dömd för tidigare brott.

På måndagen greps ytterligare en man i norra Sumatra. Mannen är 28 år gammal och greps med falska identitetshandlingar på sig.

Krafttag mot islamister

Samtidigt växer misstankarna mot det påstådda terrornätverket Jemaah Islamiyah. Indonesiens regering, som tidigare tonat ned ett eventuellt hot från terrorister, började ta till kraftåtgärder mot radikala islamister efter bombdåden på Bali. Abu Bakar Baasyir, som av Singapore och Malaysia har kallats den andlige ledaren för terrornätverket Jemaah Islamiyah, greps och anklagas för bland annat delaktighet i en serie kyrkbombningar på julafton år 2000.

Inte enda beviset

Han greps efter det att Omar al-Faruq, en misstänkt al-Qaida-medlem som sitter häktad i USA, pekade ut honom för terrorattentat i Indonesien. Men polisen poängterade på tisdagen att hans vittnesmål inte är det enda beviset beträffande Baasyir och kyrkbombningarna.

Baasyir anklagas inte för att direkt ha deltagit i terrorattentaten på Bali, men misstankar om att Jemaah Islamiyah varit inblandat växer. Organisationen misstänks vara al-Qaidas regionala front, och underrättelsetjänstemän har sagt att Jemaah Islamiyah strävar efter att upprätta en islamistisk stormakt som sträcker sig över Malaysia, Indonesien, delar av södra Filippinerna och norra Australien.

Frida Johansson, TT