Kritiken växer mot Jan O Karlsson

LO: Det finns risk att han tvingas bort

NYHETER

Kritiken mot Jan O Karlsson växer. Socialdemokraterna i Östergötland kräver att han avstår från sin pension och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att det är risk att Jan O Karlsson tvingas bort som minister om han inte gör något.

- Ministrar ska ha bra löner för sitt arbete, men Jan O Karlsson har med god marginal passerat den gräns som är anständig. Det säger Berndt Sköldestig, socialdemokratisk riksdagsledamot från Östergötland till Sveriges Radio Östergötland.

Göran Färm, EU-parlamentariker och socialdemokrat från Norrköping, delar kravet från länets socialdemokrater. Han anser att det är hyckleri att inte Jan O Karlsson avstår sin ersättning från EU och menar att det blir svårt för socialdemokraterna att behålla trovärdigheten i kritiken mot löneklyftorna i samhället.

Färm uppger själv att han betalat tillbaka närmare en kvarts miljon kronor av den reseersättning EU betalat ut de senaste åren.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger till Ekot att det är ett problem att Jan O Karlsson både får lön som statsråd och avtalslön från EU.

- Det är risk att han tvingas bort om han inte gör något, säger Lundby-Wedin till Ekot.

- Jag tycker att han i mångt och mycket är en väldigt bra minister på sitt område och det vore synd om vi skulle tappa honom därför att den här debatten fortsätter, fortsätter hon.

Frida Johansson