Kent Härstedt kidnappad i Zimbabwe

Vädjar nu om hjälp till södra Afrika

NYHETER

STOCKHOLM.Kenth Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande för svenska Unicef, vädjar om hjälp till södra Afrika.

Foto: Jonas Bilberg
Kent Härstedt

Han har nyligen återvänt från en dramatisk resa till Zimbabwe där han både blev kidnappad och vittne till hungersnöden på landsbygden.

  Härstedt var på en rundresa i Zimbabwe i förra veckan för att studera landets hjälpbehov.

  I utkanterna av huvudstaden Harare blev han tillsammans med ett par journalister tillfångatagen av de så kallade krigsveteranerna från befrielsen 1980. Området där han befann sig hade ockuperats av dem och där pågick ett möte med det regimtrogna partiet Zanu-PF.

  Krigsveteranerna har spelat en stor roll för att president Robert Mugabe och hans parti har kunnat behålla makten.

  Den svenska gruppen togs till fånga av ett 20-tal män. De sattes på en lastbil och kördes till en militärförläggning för förhör.

  - Stämningen var fientlig och det var obehagligt, säger Härstedt till TT.

Futtigt

  Efter flera timmars förhör lyckades han få ut ett meddelande till Unicef (FN:s barnfond). FN:s säkerhetschef och den svenska ambassaden agerade och svenskarna släpptes.

  - Det känns lite futtigt att tala om det i relation till den nöd som möter en överallt i Zimbabwe, säger han.

  Zimbabwes ekonomi befinner sig i fritt fall. Under 2002 sjönk i landets bruttonationalinkomst med 70 procent.

  För inte alls längesedan var Zimbabwe Afrikas kornbod. Läget har snabbt förändrats.

  - Halva befolkningen svälter, var tredje har hiv/aids och var 13:e är ett föräldralöst barn. Det är ett land av barn och gamla. Alla som har möjlighet lämnar landet, säger Härstedt.

  Hjälporganisationerna arbetar under svåra förhållanden. För ett par veckor sedan beslutade regeringen att skärpa kontrollen över de hjälporganisationer som delar ut mat till svältoffer i landet. De anklagas för att sprida regimfientlig propaganda.

Otillräckligt

  Unicefs arbete fungerar, säger Härstedt. Flera hundra matstationer finns runt om i landet. Men pengarna räcker inte. Hittills har man bara lyckats få in 1,43 miljoner dollar av de 8 som skulle behövas.

  - Jag har varit på många resor tidigare men aldrig sett en så stor omfattning av föräldralösa barn, säger Härstedt.

  Av landets 13,7 miljoner invånare uppskattas 1 miljon vara föräldralösa barn.

  - Det finns en stark tradition att invånarna i byn hjälper varandra. Men nu har det gått så långt att denna sociala kultur inte mäktar med längre, säger Härstedt.

Lillemor Idling/TT