Skandalfilm fick politiker i tårar

Fp:s Birgitta Olsson i tårar när uppfödare körde kniv i djuret

NYHETER

Skräckfilmen om djurplågeriet i Asien fick riksdagsledamöterna att rysa.

Folkpartisten Birgitta Ohlsson stönade nästan lika ångestfullt som den kinesiska hunden när pälsuppfödaren körde in sin kniv i det dödsdömda djurets kropp.

Foto: DJURENS RÄTT
Riksdagsledamöterna upprördes över bilder som denna - en katt flås levande.

Skandalbilderna, som visar hur det går till när pälsleverantörerna i Thailand och Kina plågar ihjäl hundar och katter för att de ska bli fina pälsar hos oss, upprör hela Sverige.

Sedan TV4:s Kalla fakta visade filmen och efter Aftonbladets artiklar har en sannskyldig folkstorm växt fram. I går nådde den Sveriges riksdag.

"Ville inte hulka"

- Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka men jag ville inte börja hulka i samma rum som moderaterna, sa Jan Emanuel Johansson efter skräckvisningen.

Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson, som kom in i riksdagen i år, brinner för djurrättsfrågorna. Till filmvisningen i går hade han bjudit in Rednex-stjärnan Annika Ljungberg som uppbådat Sveriges kändiselit i en egen kampanj mot djurplågeriet.

Samlar alla partier

Alla partier var representerade. Även centern och kd, som tidigare inte skrivit under riksdagens djurrättsgrupps protestlista, var med.

- Dåliga mänskliga rättigheter och dåliga rättigheter för djur hör ihop. Det måste bli ett stopp för det här, sa kristdemokraten Holger Gustafsson.

Annika Ljungberg tänker fortsätta sin kampanj så länge det behövs.

- Det här är bara början, säger hon.

Svante Lidén