Motorstjärna misstänkt för dödsspriten

39-åringen häktad för att ha smugglat 100 000 liter

NYHETER

En 39-årig motorstjärna från Värmland är häktad för omfattande spritsmuggling till Norge.

Polisen misstänker att mannen kan ligga bakom den dödssprit som sålts i Norge - och hittills skördat åtta dödsoffer.

Totalt ska motorstjärnan ha hanterat omkring 100 000 liter spansk 96-procentig sprit.

Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
spriten såldes i dunkar Efter att de första dödsfallen av träspritsförgiftning upptäcktes i Norge lyckades norsk polis samla in hundratals plastdunkar med smuggelsprit. Nu misstänks en svensk motorstjärna ligga bakom smugglingen.

Mannen tillhör Sverigeeliten inom sin sport. Han anhölls och häktades förra veckan. 39-åringen är misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelsprit till Norge.

Spritsmugglingen ska ha börjat för tre år sedan.

Polisen ser en stark koppling mellan 39-åringens spritsmuggling och den senaste tidens dödsfall i Norge. Den norska dödsspriten kommer just från Värmland.

Spädde ut spriten

En teori polisen arbetar med är att dödsspriten kan ha skapats av misstag då den 96-procentiga spanska spriten spätts till en mer normal procentsats, innan den levererades till Norge.

Antingen att man i stället för vatten råkat späda med metanol, träsprit - eller att metanolen fanns kvar i de dunkar spriten hälldes över i.

En av de gripna i Norge har sagt att spriten vid hanteringen inte var tillräckligt stark - och att någon då hällde i metanol.

En analys av en beslagtagen dunk har visat att den innehöll omkring 74 procent vanlig sprit - och 14 procent träsprit.

Polisen vet, enligt GP, att det i kretsen kring den 39-årige motorstjärnan funnits just metanol. 39-åringen har också, genom sin firma, beställt stora mängder plastdunkar från ett företag i Mellansverige.

Genom att granska beställningarna av plastdunkar har utredarna kunnat uppskatta omfattningen av spritsmugglingen.

Lager i Skillingaryd

Den utspädda spriten ska ha transporterats till ett lager i Skillingaryd. Från lagret har spriten därefter förts till Norge med vanliga exportpapper i ett vanligt åkeri. Enligt dokumenten var lasten rengöringsmedel.

Tullen i Göteborg och polisen i Karlstad går nu tillbaka i handlingarna för att försöka hitta de följesedlar som lastbilarna till Norge haft med sig.

Utredningen mot motorstjärnan leds av chefsåklagare Ulf Forsberg vid internationella åklagarkammaren i Uppsala.

Han vill, enligt Värmlands Folkblad, inte gå in på några detaljer kring misstankarna mot mannen. Utredningen är fortfarande i sin linda.

- Jag kan inte säga om han är inblandad i smugglingen av träspriten. Han kan vara det, säger Ulf Forsberg till tidningen.

Åtta har dött av spriten

Petter Ovander