Filmstjärna hängde sig efter nakenfoto

Familjen anklagar tidningen för mord

NYHETER

Nakenfotot blev den unga filmstjärnans död.

Den nepalesiska skådespelerskan Shreesha Karki, 24, orkade inte leva med skammen.

Fem dagar efter att nakenbilden publicerats hängde hon sig.

Nu anklagar hennes familj veckotidningen för mord.

modellen tog sitt liv Modellen Shreesha Karki orkade inte leva med skammen sedan en veckotidning publicerat en nakenbild av henne.Foto : RAJEEV SHRESTHA/AP

Shreesha Karki hittades av sin familj, hängande i taket hemma i lägenheten i Katmandu, den 14 oktober.

Innan dess var hon föga känd i det lilla bergslandet i Himalaya - men hennes tragiska död har sedan dess varit förstasidesstoff i landets tidningar.

Nu har till och med Nepals kung Gyanendra engagerat sig i hennes öde.

Shreesha Karki hann bara med mindre roller i några nepalesiska filmer. För att kunna försörja sig hade hon en skönhetssalong och jobbade extra som modell, bland annat i tvålreklam.

Blev förkrossad

Veckan innan hon tog sitt liv publicerade veckotidningen Jana-Astha en svartvit nakenbild på henne, poserande på händer och knän i en säng.

Tidningen anklagade henne - utan att presentera några bevis - för att vara prostituerad, i en artikel om de så kallade "Kollywood"-skådespelarnas privatliv.

Och detta i ett land där synden börjar vid knäskålarna.

Enligt familjen blev Shreesha Karki förkrossad. Hennes pojkvän, som kände sig skandaliserad, bröt med henne.

Dagen före sitt självmord ringde skådespelerskan själv till redaktören för tidningen, Kishor Shrestha, och vädjade att han skulle förklara för pojkvännen att det inte var sant.

- Människor gjorde sig lustiga över henne och det offentliga föraktet drev henne till självmord, säger hennes bror till tidningen The Himalayan Times.

Redaktören, som nu anklagas för mord och eftersöks av polisen, har gått under jorden.

Vårdas på sjukhem

Filmproducenten som övertalade Shreesha Karki att ställa upp på nakenfotograferingen vårdas på ett sjukhem för psykiska besvär.

Själv sa Shreena Karki före sin död att hon inte visste om att bilden, som enligt uppgift ska vara tagen av en före detta polis, togs.

Skådespelare, feminister och journalister fördömer nu skvallerpressen, och kung Gyanendra har efter den unga filmstjärnans död föreslagit sin premiärminister hårdare lagstiftning för pressen.

Kerstin Nilsson