"Jag förstår att folk reagerar"

Statsministern bad Jan O Karlsson att avstå från pengarna

NYHETER

Göran Persson kräver att Jan O Karlsson ska se över sin pension.

- Det här är ingen rolig situation, säger statsministern.

Migrationsministern slåss nu för sin politiska överlevnad och bad i går EU försöka stoppa utbetalningarna.

"ingen rolig situation" Debatten om Jan O Karlssons pension gör Göran Persson bekymrad. "Oskäliga förmåner i pensionssystemen är demoraliserande", säger statsministern.

I en intervju i Aftonbladet i dag väljer statsministern för första gången att kommentera kritiken mot försvarsminister Leni Björklunds och migrationsminister Jan O Karlssons höga pensionsavtal.

- Det här bekymrar mig. Jag förstår om folk reagerar, säger Persson.

Han ringde till EU

Statsministern bad i går eftermiddag Karlsson, som tidigare fått beskedet att han inte kan avstå sin pension på 80 000 i månaden efter skatt, att "ännu en gång titta på det här för att se om det finns något kryphål".

En pressad Jan O Karlsson ringde omedelbart efter samtalet med Persson EU:s revisonsrätt, myndigheten som betalar ut pensionen, för att undersöka möjligheten att stoppa utbetalningarna.

- Jag har lovat Karlsson att våra jurister noggrant ska undersöka frågan. Men enligt reglerna måste vi betala, säger revisionsrättens generalsekreterare Michel Hervé till Aftonbladet.

Finns det någon lösning?

- Jag vet inte. Detta är svåra frågor.

Göran Persson:

- Han är i läget att hans politiska arbete kommer i bakgrunden. Han är ett av mina mest framgångsrika och viktiga statsråd på ett politiskt område som är oerhört utsatt just nu.

Ledarna för sju stora fackförbund har kritiserat ministrarna för sina pensioner. Kommentar?

- Jag träffade dem i går kväll och redogjorde för hur sakerna ligger till. Sedan var det inte mycket debatt. Men de ger uttryck för en folklig vrede och upprördhet som även jag har mött.

Träffade du dem för att avvärja en hotande spricka i arbetarrörelsen?

- Nej, vi träffades för att prata om EMU. Sen gav jag min syn rent allmänt på pensionsdiskussionerna och vikten av att det som finns kvar av oskäliga förmåner i pensionssystem ska tas bort, för det är demoraliserande.

Förstår du upprördheten?

- Ja, det gör jag. Det är svårt för folk att ta till sig att man både har en mycket generös pension och dessutom fortsätter ett arbete.

Hur påverkar det här regeringens arbete?

- Det sätter ner arbetslusten, det här pressar dem och det pressar arbetskamrater. Det är ingen rolig situation.

"Ingen tillgång"

Har debatten blivit en belastning för regeringen?

- Det är definitivt ingen tillgång. Jag önskar att den tar slut så fort som möjligt så vi kan ägna oss åt politik.

Blir det inte svårt för dig att med bibehållen trovärdighet kritisera girighet inom näringslivet när dina egna ministrar har liknande förmåner?

- Om näringslivets pensionsförmåner varit på den här nivån hade vi inte haft en debatt om dem. Den pension som vi senast såg var i storleksordningen en och en halv miljard.

Det är helt andra siffror, men då som nu har det blivit debatt?

- När vi nu får en debatt om vårt eget folk så är det ju klart att det förminskar kraften i min kritik.

Oisín Cantwell