Bush stärker greppet om kongressen

Kriget mot terrorn bidrog till republikanernas valseger

NYHETER

NEW YORK

Republikanernas seger i kongressvalet i USA kommer att diktera den politiska framtiden i landet.

Valresultatet är också ett direkt stöd för president George W Bush och ett stort misslyckande för demokraterna.

Därmed kan Bush dominera den amerikanska politiken de närmaste två åren.

När vallokalerna stängde sent på tisdagskvällen började segerrusiga republikaner fira ett fullkomligt maktövertagande i en oväntad valutgång.

Även om röster fortfarande räknades sent på onsdagen, stod det klart att republikanerna återtagit makten i senaten. Republikanerna hade fått minst 51 av de 100 platserna i kongressens mäktiga kammare. Därmed kontrollerar republikanerna också de många utskott som i praktiken styr stor del av den amerikanska politiken.

Partiet lyckades också utöka majoriteten i representanthuset och dess 435 ledamöter.

- Vi har skrivit historia. Det var en stor seger för presidenten, sade kongressmannen Thomas Davis som lett republikanernas centrala kampanj.

Överraskande resultat

Resultatet var överraskande då en sittande presidents parti nästan alltid förlorar i mellanårsvalen till kongressen. Senaste gången det inträffade var för nästan 70 år sedan och republikanerna har inte lyckats med bedriften sedan 1902.

För demokraterna innebar valförlusten ett fullständigt fiasko, även om röstresultaten i flera avgörande valkretsar var mycket jämna. Med uppgivenhet konstaterade demokraterna att de förlorat i flera av de viktiga nyckelstaterna som New Hampshire, North Carolina, Colorado och Georgia.

En verklig kalldusch för demokraterna var beskedet att förre vicepresidenten Walter Mondale förlorat mot republikanen Norm Coleman i delstaten Minnesota. Mondale tog över valkampanjen sedan den liberale senatorn Paul Wellstone omkommit i en flygkrasch.

Demokraternas misslyckande var också ett drastiskt uppvaknande från en valrörelse där partiet misslyckats med att föra fram ett tydligt budskap och där avsaknaden av ledargestalter skapade ett tomrum som kommer att skada partiet vid nästa presidentval.

Vägen öppen för Bush

Därmed har vägen öppnats för president Bush under de närmaste två åren och förändringarna i det politiska landskapet i USA lär kunna bli mycket märkbara både i och utanför USA.

President Bush får möjlighet att driva igenom flera av de kontroversiella frågor som tidigare bromsats av demokraterna i senaten. Den ekonomiska inriktningen återvänder till de republikanska kraven på fortsatta skattesänkningar, där speciellt höginkomsttagare tros bli de stora vinnarna.

Den amerikanska regeringen väntas också vrida politiken än mer åt konservativa värderingar, samtidigt som miljöfrågor och sociala initiativ hamnar i bakvattnet.

President Bush har även fått väljarnas stöd för den allt mer isolationistiska stormaktspolitiken som präglat regeringens agerande och som är ett centralt tema inom det republikanska partiet.

Med kongressens stöd kan president Bush också utse många av de mycket konservativa domare som han tidigare föreslagit.

Men det kanske viktigaste resultatet av kongressvalet var att den politiska klanen Bush, med George W i spetsen och med brodern Jeb Bush som fortsatt guvernör i Florida, kommer att dominera amerikansk politik lång för tid framöver.

Grim Berglund/TT

ARTIKELN HANDLAR OM