Jan O Karlssons statssekreterare avgår

Gun-Britt Andersson mogen för andra uppdrag

NYHETER

Turbulensen kring bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson tilltar.

Mitt under Karlssons värsta politiska kris hittills väljer hans statssekreterare Gun-Britt Andersson att avgå.

Andersson har varit statssekreterare på utrikesdepartementet sedan 1996. Det är inte oväntat att hon går. I flera månader har hon antytt att tiden är mogen för andra uppdrag.

Enligt uppgifter till TT kommer Andersson att ersättas av Annika Söder, som nyligen utsågs till departementsråd med ansvar för europeisk säkerhet.

Beslutet fattas vid regeringsmötet på torsdag.

En klippa

Genom Gun-Britt Anderssons avgång förlorar Jan O Karlsson, vars höga ersättning från EU:s revisionsrätt blivit ett politiskt problem för regeringen, sin mest rutinerade medarbetare.

Bråket om ersättningen gjorde att Karlsson efter ett samtal med statsminister Göran Persson på tisdagen kontaktade EU:s revisionsrätt för att få utrett om det är möjligt att trots allt avbryta utbetalningarna.

Det betyder enligt Karlssons pressekreterare inte att han bett att få utbetalningarna avbrutna, bara att han vill veta vad som verkligen gäller. Tidigare har Karlsson med eftertryck sagt att det är omöjligt att avbryta utbetalningarna. Eftersom detta motsagts i massmedierna vill han ha en ny utredning.

Turbulensen kring Jan O Karlsson har även påverkat den redan hårt arbetsbelastade enheten för migration och asylpolitik. Alltsedan Karlssons ankomst har enheten omgetts av rykten om att ministerns temperament vållat stora samarbetsproblem.Officiellt vill dock ingen på enheten uttala sig.

- Jag vill inte kommentera det. Det håller vi för oss själva, säger departementsrådet Eva Åkerman.

Känt temperament

Ingen av UD:s fackliga organisationer har mottagit några formella klagomål. Det har inte heller departementets huvudskyddsombud Erik Meyer, som också arbetar vid Jan O Karlssons enhet.

- Tempot är mycket högt på enheten, vilket givetvis skapar risker för arbetsmiljön. Men tempot är högt också på andra håll i regeringskansliet, säger han.

UD:s personalchef Malin Kärre säger att hon inte fått några formella klagomål mot Karlsson.

- Han är en person med temperament. Han kan vara både väldigt glad och väldigt arg, säger hon.

Rapporteringen efter en presskonferens med Karlsson i måndags kom att handla lika mycket om ministerns dåliga humör som om hans pengar.

Thomas Höjeberg/TT , Jonas Lindgren/TT

ARTIKELN HANDLAR OM