20 dog när flygplan störtade i Luxemburg

22 personer fanns ombord på planet

1 av 3 | Foto: ap
Flygplanet skulle just gå ner för landning när det störtade öster om flygplatsen i Luxemburg.
NYHETER

Ett tvåmotorigt flygplan från Berlin kraschade nära flygplatsen Findel i Luxemburg.

Ombord på planet fanns 22 personer. På eftermiddagen hade 20 personer förklarats döda och två vårdades på sjukhus med svåra skador.

Ena sidan på planet slets upp i kraschen. Det tog över tre timmar för räddningspersonalen att få ut piloten som var skadad och satt fastklämd i vraket. Han kunde till sist föras till sjukhus. Hans tillstånd är för närvarande okänt.

Enligt det tyska utrikesdepartementet var många av offren tyska affärsmän.

Kraschade nära flygplatsen

Propellerplanet från Luxair lyfte från Berlins flygplats Tempelhof med 22 personer ombord och kraschade på ett fält 50 meter från den lilla byn Roodt-sur-Syre, cirka fem kilometer från flygplatsen Findel.

Olyckan inträffade vid tiotiden på onsdagsförmiddagen och bara fem minuter före beräknad landning. Vid tillfället var det dimma, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt CNN ska piloten ha varit i kontakt med flygtornet strax för olyckan. Han uttryckte då oro över dimman som ska ha varit tjock och bett om instruktioner. Det var sista gången flygledningen hade kontakt med piloten innan kraschen.

Flyplatsen stängdes

Flygplatsen Findel stängde omedelbart efter beskedet om olyckan och inkommande plan dirigerades om till flygplatser i Tyskland och Belgien.

- Det här är en mardröm för alla inblandade, sade Christian Heinxmann, vd för Luxair

Premiärminister Jean-Claude Juncker tog sig snabbt till olycksplatsen och man drog gång en räddningsaktion, så de skadade kunde få vård omgående. Två räddningshelikoptrar sändes också till platsen.

Fakta om kraschen:

Susanna Vidlund