HD sänkte straff för EU-kravaller

Ungdomarnas ”sambandscentral” inte så viktig enligt dom

NYHETER

Den omdiskuterade sambandscentralen under EU-toppmötet förra året spelade inte en så viktig roll för kravallerna som tingsrätt och hovrätt ansett.

Högsta domstolen (HD) sänkte på onsdagen straffen för de åtta inblandade ungdomarna kraftigt.

Ungdomarna döms av HD till fängelse i mellan fyra månader och ett år och nio månader för medhjälp till våldsamt upplopp. Det är en väsentlig skillnad från tingsrätten där strafflängderna var mellan tre och fyra år och de dömdes för anstiftan till våldsamt upplopp. I hovrätten ändrades brottsrubriceringen till medhjälp och straffen mildrades till fängelse mellan ett år och fyra månader och två år och fyra månader.

HD var inte enig. Ordföranden ville sänka straffen ytterligare.

Första gången påföljdsfrågan prövas

Det är första gången HD prövar både skuld och påföljdsfrågan i ett mål rörande EU-toppmötet.

Ungdomarna, tre kvinnor och fem män mellan 20 och 24 år, kommer från Göteborg och från Stockholmsområdet.

HD konstaterar att det inte är klarlagt vad var och en gjorde i lägenheten i Högsbo där ungdomarna installerade sig dagarna före EU-toppmötet. Men alla anses ha arbetat gemensamt och i samförstånd med att samla information om polisens insatser.

Kaosfiltret stod för uppmaningarna

Det var dock en annan grupp med ett antal okända personer, kallad kaosfiltret, som stod för uppmaningarna till aktivisterna på stan.

Enligt HD hade personerna i lägenheten en underordnad roll och det är osäkert om de uppgifter de vidarebefordrade till kaosfiltret hade stor betydelse för upploppens uppkomst och förlopp. Därför blir straffvärdet lägre än i hovrätten.

Ungdomarna har hela tiden nekat till att de skulle ha uppmanat till upplopp.

Karin Olander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM