”Jag kan inte bedöma om Sverige skadats”

Kd-ledaren Alf Svensson informerad om affären under dagen

NYHETER

Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson bekräftar att han blivit informerad om spionmisstankarna under dagen.

-Det är naivt att tro att den här typen av spionage inte existerar gentemot länder där det finns spetsteknologi och forskning. Då och då händer det att spionaget avslöjas, säger han.

Hur allvarligt är läget?

-Det är bilateralt allvarligt i en värld där vi försöker upprätta fredliga avtal och öppna relationer att en del länder fortsätter på det här sättet, säger Svensson.

Har Sverige som land skadats av spionaget?

-Det kan inte jag bedöma. Jag vet inte vilken typ av information som lämnats över - det vet nog bara företaget självt. Men en viss skada skapas säkert, det är ju det som är själva drivkraften bakom spionaget, fortsätter han.

Alf Svensson vill inte avslöja vilket lands underrättelsetjänst det handlar om eller några andra detaljer.

Statsministern vägrar kommentera

Flera av de övriga riksdagspartiernas ledare vill inte kommentera spionavslöjandet, däribland statsminister Göran Persson.

-Göran Persson kommenterar generellt aldrig sådana här saker eftersom det i första hand är ett fall för polisen och för säpo, säger Perssons pressekreterare Anna Helsén till TT.

Även ledarna för vänsterpartiet och centern, Gudrun Schyman och Maud Olofsson, avböjer. Båda låter genom sina pressekreterare hälsa att de fått information under dagen, men att de inte vill uttala sig i ärendet.

Johan Pehrson (fp), ordförande i justitieutskottet, är nöjd med den information som folkpartiet fått:

-Jag förutsätter nu att regeringen vidtar de diplomatiska åtgärder som är nödvändiga och att rättsväsendet utreder det här med högsta effektivitet, säger han.

TT