(S)torm i distrikten mot Jan O Karlsson

...och så lätt kan han slippa pension

NYHETER

Aftonbladet kan i dag avslöja att Jan O Karlsson kan slippa sin EU-pension utan problem.

Men han har ställt fel fråga till EU:s revisionsrätt.

Foto: JACK MIKRUT/Pressens bild
PRESSAD PENSIONÄR Trycket mot Jan O Karlsson att göra något åt sina dubbla ersättningar ökar. I går begärde statsminister Göran Persson att han skulle göra ett nytt försök att slippa EU-pensionen samtidigt som partidistrikt och gräsrötter blir allt surare.

Jan O Karlssons pensionsutbetalningar vållar hans tidigare arbetsgivare stort huvudbry. EU:s revisionsrätt vet inte om de kan strunta i att betala ut hans pension på 80 400 kronor varje månad.

EU-lagen säger att pengarna ska betalas ut - men inte vad som händer om någon inte vill ta emot pengarna.

Måste prövas juridiskt

- Revisionsrätten har fått frågan "är det lagligt att inte ta emot pengarna" av Jan O Karlsson och måste därför pröva saken juridiskt. De som bett att avstå avgångsvederlag tidigare sa bara "jag vill inte ha pengarna" och då drog vi in det, säger presstalesman Eric Mamer.

På EU-kommissionen gäller samma regler. Men där ser man inte problemet över huvud taget. Kommissionärer kan enkelt tacka nej till förmåner.

- Om en kommissionär ber att inte få sitt avgångsvederlag, och det har hänt några gånger, så har vi dragit in den, säger Eric Mamer.

Tolkningen skiljer

Det gäller bland annat den tidigare kommissionären för konkurrensfrågor, belgaren Karel van Miert, 60. När han slutade 1999 och blev president för Nyenrode universitet och tog flera styrelseuppdrag i näringslivet ville han inte längre ha sitt avgångsvederlag varje månad från EU.

Eric Mamer konstaterar att de två olika EU-institutionerna tolkar samma lag på olika sätt.

- Reglerna säger inget om en före detta medlem kan begära att slippa att få pengar. Det är därför en fråga om hur man tolkar lagen, säger han.

Revisionsrättens främsta dilemma är att Jan O Karlsson inte kräver att betalningarna stoppas. Han har i stället bett sin tidigare arbetsgivare att pröva lagligheten i att stoppa utbetalningarna.

Bara att fråga

För att Jan O Karlsson ska slippa debatten kring sina dubbla inkomster kan det alltså räcka med att han slutar att fråga om det går bra, och i stället kräver att få slippa avgångsvederlaget.

Jan O Karlsson ville i går inte kommentera.

Jessica Ritzén