Homosexuella får har större hjärnor

Forskare: Det kan gälla människor också

NYHETER

NEW YORK

Homosexuella får har en annan hjärnstruktur än heterosexuella.

Forskarna tror att det även kan gälla människor.

Professor Charles Rosellis forskarlag studerade 27 får, 10 tackor och 9 baggar som bara parade sig med andra hanar samt 8 baggar som bara parade sig med honor.

- Gay-fåren är starkt homosexuella, säger Roselli till Reuters. De håller sig inte till samma hane, men de är exklusiva. De uppvaktar och parar sig bara med andra hanar.

Öppnade hjärnorna

Därefter öppnade forskarlaget fårens hjärnor och upptäckte att vissa delar av hjärnorna var större hos de homosexuella fåren. Dessutom fanns mer av ett enzym kallat aromatase, som är kopplat till det manliga könshormonet testosteron, i dessa områden.

Liknande upptäckter har gjorts i homosexuella mäns hjärnor, men eftersom de männen dött i aids kan andra faktorer ha spelat in.

- Med djur kan du göra noggrannare och mer kontrollerade tester, säger Roselli.

Fler experiment

Han tror att de hormoner man utsätts för i livmodern kan påverka hjärnan och vilken sexuell preferens man får. Fler experiment ska utföras för att undersöka om det är sant.

- Vi försöker inte förklara mänsklig sexualitet med den här studien, säger Charles Roselli till Reuters. Om detta är en stor komponent i vad som bidrar hos människor är fortfarande öppet för debatt.

Fredrik Virtanen