- Jag hörde skrik i planet

20 dog i Luxemburgs svåraste flygkrasch

NYHETER

LUXEMBURG

Här dog 20 människor när planet störtade under inflygning.

Bara piloten och en passagerare överlevde kraschen.

- Dörren till kabinen var öppen och jag kunde höra skriken inifrån planet, säger ögonvittnet Guillaume Wainachter.

Foto: AP
dimman kan vara orsaken Det var tät dimma när Fokker 50-planet kraschade under inflygningen mot Luxemburg. 20 dog - bara piloten och en passagerare överlevde. "Det är en fruktansvärd tragedi för Luxemburg", säger statsminister Jean-Claude Juncker till Aftonbladet.

Dimman låg ovanligt tät över det lilla storhertigdömet Luxemburg i går morse.

Det kan ha orsakat den värsta flygolyckan i landets historia.

På väg att landa

Flygplanet från Luxair med 19 passagerare och tre besättningsmän störtade under inflygning bara fem kilometer från flygplatsen Findel strax utanför huvudstaden Luxemburg. Av de 22 ombord var 15 tyskar, 5 luxemburgare och 2 fransmän.

Planet, en Fokker 50, var på väg från Berlin Tempelhof och skulle landa i Luxemburg klockan 10.20. Men resan slutade på ett öde fält bara 30 meter från landsvägen mot byn Niederanven öster om staden Luxemburg.

Först på plats vid det kraschade planet var en taxichaufför. Han försökte undsätta de skadade i planet men tvingades sätta sig i säkerhet då kabinen fattade eld.

- Dörren till kabinen var öppen och jag kunde höra skriken inifrån planet. Plötsligt slog flammor upp överallt och jag tvingades dra mig tillbaka - och skriken tystnade, berättar taxichauffören Guillaume Wainachter för tv-bolaget RTL.

Katastroflarm gick omedelbart när planet försvann på radarskärmarna i flygledartornet på Findel. När räddningstjänsten kom fram till olycksplatsen levde fortfarande sex personer i planet. Fyra av dem avled senare på sjukhuset.

Första olyckan

Luxair, som till största delen ägs av tyska Lufthansa och den luxemburgska staten, har aldrig tidigare råkat ut för en dödsolycka. Olycksplanet köptes 1991 och hade nyligen genomgått en omfattande kontroll.

Olyckan kom som en chock för invånarna i det välmående Luxemburg. Statsminister Jean-Claude Juncker, som själv tidigt besökte katastrofplatsen, var märkbart tagen då Aftonbladet träffade honom vid Luxairs huvudkontor.

- Jag blev informerad en kvart efter olyckan. Det är första gången det inträffar en sådan här katastrof i modern tid i landet. En fruktansvärd tragedi för Luxemburg, säger han.

Bo Nilwert