Ryske kontaktmannen kan utvisas inom kort

UD: Beslutet kan fattas redan i dag

NYHETER

Den underrättelseofficer som tagit emot känsliga uppgifter om Ericsson i spionaffären kommer från Ryssland. Det bekräftar källor med god insyn i utredningen för TT.

Ytterligare två fall av spionage mot svenska företag har avslöjats av Säpo det senaste året.

Den ryske underrättelseofficeren har under en längre tid haft täta kontakter med den man som utpekas som huvudperson i spionaffären.

Som TT kunde berätta på onsdagen greps huvudpersonen, som tidigare varit anställd i Ericssonkoncernen, när han mötte den ryske diplomaten i Stockholm i tisdags.

Enligt vad TT erfar är huvudmannen svensk medborgare, men av utländsk - dock ej rysk - härkomst.

Ytterligare två gripna

Ytterligare två personer sitter gripna, misstänkta för att ha försett huvudmannen med känslig information. Alla tre misstänks för industrispionage, alternativt grovt spionage.

Enligt utrikesdepartementet kommer den ryske underrättelseofficeren att utvisas inom kort. Eventuellt kan ett beslut om utvisning fattas redan under torsdagen.

- Det brukar gå fort när det är grova fall. Det här är uppenbart ett sådant, säger en tjänsteman med god insyn i det aktuella fallet till TT.

När aftonbladet.se kontaktar UD på torsdagen vill de inte svara på frågorna om en eventuell utvisning:

- Jag kan inte kommentera ärendet i nuläget, säger Maria Håkansson på UD:s presstjänst.

Betyder det att UD arbetar med fallet fortfarande?

- Det kan jag inte svara på heller.

Fler fall

Ytterligare två fall av spionage mot svenska företag har avslöjats av den svenska säkerhetspolisen (Säpo) under det senaste året. Båda fallen har rapporterats såväl till regeringen som till de politiska partierna i riksdagen.

Enligt vad TT erfar rör det sig om spionage mot svenska storföretag i Sverige, samt i två andra länder. I inget av fallen sägs Ryssland vara direkt inblandat. Inga gripanden har hittills gjorts i Sverige. Däremot har polisen i de aktuella länderna inlett efterforskningar för att utreda uppgifterna.

Förhören med de misstänkta fortsatte på torsdagsförmiddagen.

- Min klient har svarat på frågor i tre timmar. Han nekar och förstår inte varför han är misstänkt, säger advokat Per Stadig till TT.

Advokaten har träffat mannen två gånger sedan han blev utsedd till dennes offentlige försvarare. Han har yppandeförbud och får inte säga någonting om misstankarna mot mannen. Däremot berättar han att klienten mår bra, trots de allvarliga anklagelserna mot honom.

- Bortsett från att han tycker det är jättejobbigt att bli anhållen för något som han inte förstår vad det handlar om, så mår han bra, säger Per Stadig.

”Skadar inte försvaret”

Säpo vägrar ännu på torsdagen att kommentera spionaffären.

Eftersom det pågår en förundersökning hänvisar Säpo till chefsåklagare Tomas Lindstrand på den internationella åklagarkammaren. Han vill inte heller uttala sig för medier.

På Försvarsmakten uppger man att försvaret i nuläget inte är inblandat i utredningen kring det misstänkta spioneriet på Ericsson.

TT: Hur omfattande skada har det haft för Sveriges säkerhet?

- Ingen skada när det gäller Försvarsmakten. Inte vad vi vet i dag i alla fall, men det är ju möjligt att det ändras, säger Marie Tisäter vid Försvarsmaktens informationsavdelning.

TT , Susanna Vidlund