Misstänkta Helén-mördarna kvar i häktet

Beslut i hovrätten i dag

NYHETER

De misstänkta Helénmördarna sitter kvar i häktet.

I dag beslutade hovrätten att följa tingsrättens beslut att hålla de båda männen häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov och mord på 10-åriga Helén Nilsson från Hörby.

Nu har åklagaren en vecka på sig att väcka åtal. De bägge männens advokater hade överklagat Kristianstads tingsrätts beslut om häktning och menade att skälen för att hålla dem häktade inte var tillräckligt starka.

Det ansåg däremot hovrätten, som begärt in ett särskilt yttrande från chefsåklagare Pär Andersson innan de offentliggjorde sitt beslut.

- Jag är inte ett dugg överraskad. Jag tycker att jag har så pass mycket bevisning att det finns fog för misstankarna, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Väntar på DNA-analysen

Sedan de två männen greps i förra veckan har jämförande prover skickats till SKL för DNA-analys. Först i slutet av nästa vecka kan en del av dem vara klara.

- DNA-tekniken kan inte bara användas för att fälla utan också för att fria. Det är vad min klient ser fram emot, säger advokat Göran Winblad, och syftar på sin 34-årige klient.

För en vecka sedan häktades 34-åringen och hans ett år äldre släkting vid tingsrätten i Kristianstad som på sannolika skäl misstänkta för mord och människorov. Båda har hela tiden nekat till anklagelserna och häktningen överklagades till hovrätten.

- Jag kan bara konstatera att det är ovanligt att hovrätten upphäver häktningsbeslut, säger 35-åringens advokat Sven Fagrenius.

Fortsatta förhör

Nu sitter männen häktade fram till den 14 november, innan dess måste åtal vara väckt. Under gårdagen fortsatte förhören med de båda misstänkta, dock utan att man kom närmare någon upplösning på det 13 år gamla mordet.

– Inget nytt har framkommit under förhören, förklarade advokat Göran Winbladh efter förhören.

Polisens utredare väntar nu på analysresultat av de fynd som gjorts. Men det kan dröja minst en vecka innan Statens kriminaltekniska laboratorium SKL är klart med dem.

Helén mördades 1989

10-åriga Helén Nilsson hittades mördad 1989 – efter att ha varit försvunnen i sex dagar.

Flera personer har genom åren suttit anhållna misstänkta för mordet. Ingen har dock åtalats.

De två män som nu sitter häktade är 34 och 35 år gamla. Misstankarna riktades mot dem i våras och de har suttit häktade sedan torsdag förra veckan.

Senast under onsdagen satt de misstänkta i polisförhör. Samtidigt förhör utredarna ett stort antal personer för att komma sanningen så nära som möjligt. Men åklagaren medger att den långa tid som förflutit efter mordet knappast underlättar utredningen.

- Naturligtvis hade det varit lättare om mordet varit färskt. Men just den här händelsen finns kvar i folks minnen även om en del detaljer kanske bleknar med åren, säger Pär Andersson.

Anna Bengtsson, Pelle Tagesson, TT