Gripen erkänner delaktighet i Bali-bombning

al-Qaida tar på sig bombdådet på hemsida

NYHETER

Indonesisk polis uppger enligt Reuters att en person har erkänt att han ingick i en grupp som utförde attentatet på Bali.

Enligt CNN har al-Qaida erkänt bombdådet på sin hemsida.

Foto: ap
Edward Aritonang, polischef och talesman för gruppen av internationella utredare, visar upp en spökbild föreställande en man som misstänks vara delaktig bombdådet på Bali.

- Han heter M Rozi eller Amrozi och har många alias. Han har erkänt sina gärningar på Bali, sade rikspolischefen Dai Bachtiar dessförinnan till journalister.

Enligt CNN har terrornätverket al Qaida tagit på sig bombdådet på en hemsida - oklart vilken - som tidigare ska ha använts för att publicera meddelanden från organisationen.

"Genom att försöka slå till mot amerikanska plan i Saudiarabien och genom att bomba en judisk synagoga i Tunisien, attackera Fialka-basen i Kuwait och bomba nattklubbar och horhus i Indonesien, har al Qaida visat att det inte har några betänkligheter att slå till inom arabiska och islamiska länder", så lyder meddelandet på hemsidan enligt CNN.

Muslimska länder kommer dock endast att angripas om de ingår i alliansen mellan ''judar och korsfarare'', fortsätter meddelandet.

"Det är en förvrängning av islam"

USA:s biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz sade i en intervju med CNN att han också hade sett al-Qaidas meddelande.

-Det är en kidnappning av islam, det är en förvrängning av islam, sade han.

Även om meddelandet inte uttryckligen nämner attentatet på Bali, sade sig Wolfowitz - liksom president GeorgeW Bush har gjort tidigare- vara övertygad om att al-Qaida stod bakom attacken.

-Jag tror att alla som studerar bevisen för allt som har hänt de senaste tio åren, och särskilt de senaste 18 månaderna, måste hålla med om att allt tyder på att det var en al-Qaida-operation.

Knuten till känd islamistledare

Det är oklart om den gripne mannen som kallas Amrozi är knuten till al Qaida, men enligt obekräftade uppgifter i indonesiska medier har han erkänt nära förbindelser med islamistledaren Abu Bakar Baasyir. Baasyir sägs vara andlig ledare för det påstådda terrornätverket Jemaah Islamiyah, också kallat al-Qaidas sydostasiatiska gren, som tidigare har utpekats som skyldigt till sprängdådet på Bali.

Flera bedömare har också påpekat att Indonesiens ökänt brutala militär hade allt att vinna på attentatet i form av ökad makt.

Polisen misstänker att upp till tio personer deltog i attentatet på Bali, och Amrozis uppgift sades ha varit att koordinera och leda aktionen på plats.

Enligt polisen är den information Amrozi lämnat i förhör ''mycket, mycket hjälpsam för att lösa fallet.'

Ägde bilen som exploderade

Rikspolischefen Dai Bachtiar bekräftade också enligt AFP att Amrozi var den senaste ägaren till skåpbilen av märket Mitsubishi som exploderade den 12 oktober utanför Sari Club i Kuta.

Enligt rikspolischefen Bachtiar befann sig Amrozi på Bali när attentatet ägde rum, rapporterar Reuters. På frågan om mannen hade parkerat skåpbilen, som var fylld med sprängmedel, framför den proppfulla nattklubben, svarade han:

- Gruppen bestod av flera personer med en viss arbetsfördelning, däribland helt säkert Amrozi, som erkänt att han begett sig dit för att fördela arbetsuppgifterna.

Asian Wall Street Journal uppgav på torsdagen att terrordådet planerades av Riduan Isamuddin, alias Hambali, en efterlyst islamist och misstänkt ledarfigur inom Jemaah Islamiyah.

Susanna Vidlund, TT