al-Qaida-mannen ringde ett samtal - bombades

Det obemannade spionplanet Predator dödar på distans

Foto: AP
Det obemannade spionplanet Predator.
NYHETER

al-Qaida-ledaren Abu Ali ringde ett samtal från Jemen med en satellittelefon. Det blev hans död.

Amerikanska underrättelsetjänsten spårade samtalet, och med hjälp av det obemannade spionplanet Predator kunde de bomba bilen han färdades i.

Air Force RQ-1 Predator är det fullständiga namnet på spionplanet som avfyrade en Hellfire-missil och dödade en al-Qaida-ledare tidigt i måndags.

Spionplanet Predator har visat sig vara ett effektivt vapen för USA i jakten på al-Qaida-män. I måndags dödades sex personer med planets Hellfire-missiler efter att ett samtal från en satellittelefon kunnat spårats.

Planet sattes även in mot al-Qaidas militäre befälhavare Muhammed Atef utanför Kabul förra året. Men det här är första gången det används utanför Afghanistan.

Planet, som det amerikanska flygvapnet använt sedan 1995, fungerar ungefär som ett radiostyrt modellplan.

Eftersom fjärrstyrningen sker via satellit kan piloten befinna sig i princip var som helst, till exempel i USA. Det förarlösa, propellerdrivna planet har videokameror och infraröda sensorer som ser genom moln och kraftig rök.

Spanar från 2 000 meters höjd

Planet kan vara i luften i 16 timmar och dess kameror kan registrera fordon och människor på marken från 2 000 meters höjd.

Predator kan även avlossa robotar och släppa bomber.

Videofilmer från bombplatsen i Jemen visar att bilen är helt söndersprängd. Det mesta av den har förvandlats till svart aska, rapporterar CNN.

Qaid Senyan al-Harithi, även kallad Abu Ali, som var en av de sex män som dödades i attacken, misstänks ligga bakom bombningen av den amerikanska jagaren Cole i Jemen i oktober 2000, där 17 dog.

Lotta Holmström, Oisin Cantwell