Datadetektiven som spårar spioner

"Vi kan få fram informationen även om filerna har raderats"

NYHETER

I de Ericssonanställdas datorer hittade polisen bevis och information av stor betydelse för häktningen.

Att säkerställa spår och bevismaterial som lagrats elektroniskt i en dator blir allt viktigare vid utredningar.

Den internationelle experten Simon Janes, tidigare på Scotland Yard, förklarar hur det går till.

Simon Janes jämför dagens dataundersökningsmetoder med hur det var för 100 år sedan, när man först började kunna identifiera personer med hjälp av fingeravtryck. Många brottslingar är oförsiktiga i sitt dataanvändande, berättar han.

- De flesta är inte medvetna om hur mycket information det går att plocka fram ur deras datorer, säger han till aftonbladet.se.

Det finns flera olika metoder för att få fram ledtrådar ur misstänktas datorer. Ett sätt är att installera program som övervakar allt som sker i datorn, ett annat att ta en lågnivåkopia på hårddisken.

Återskapa raderade filer

Det senare innebär att precis all information som finns i datorn kopieras. Man kan se vilka filer som använts, var personen surfat, vad som skrivits ut från datorn, vad som skickats med e-post. Det går till och med att få fram filer som har raderats från datorn.

- Om du vet vad du letar efter, vilket jag är säker på att spanarna i Ericsson-fallet gör, kan du få fram informationen även om den är raderad, säger Simon Janes.

- Det är ett mycket kraftfullt verktyg i polisutredningar.

Hjälper polisen

Företaget Ibas anlitas ofta av polisen för att hjälpa till att ta fram information. De ställer även upp som expertvittnen.

Håller sådana här bevis i rätten?

- Det beror på vilken hård- och mjukvara som använts. När vi medverkar i sådana här fall sker allt på ett sådant sätt att det håller hög bevisstandard. Jag är säker på att det gäller även det här fallet.

Simon Janes tror att databevis kommer att finnas med i varje polisutredning i framtiden.

- Här i Sverige använder 75 procent av befolkningen datorer. De blir en mer och mer integrerad del av vårt liv. Vid varje misstanke om bedrägeri kommer en dator att vara inblandad, eller en mobiltelefon - de är ju också datorer.

Gynnar även brottslingarna

Men utvecklingen är inte bara positiv - den gynnar brottslingarna lika mycket som utredarna.

- Den information som får plats på en vanlig cd-skiva skulle det krävas tre eller fyra skåp fulla med papper till för 30 år sedan. Det är inget man smyger iväg med, men en cd-skiva är det ingen som man märker om man plockar med sig från kontoret.

Simon Janes

Lotta Holmström

ARTIKELN HANDLAR OM