Hu - nu blir han ny kinesisk president

NYHETER

I dag börjar "fjärde generationen" ta över makten i Kina.

Ynglingen Hu Jintao, endast 59 år, väntas bli ny partichef och president.

Foto: AP
Doldisen Hu Jintao, 59, väntas ta över makten i Kina efter 76-årige Jiang Zemin.

Kommunistpartiets 16:e kongress inleds i dag. Den skulle ha hållits redan i september men sköts av okänd anledning upp.

Först då kongressen avslutas nästa vecka kommer vi få veta vilka beslut som fattats. Men klart står redan att makten kommer att börja skiftas över till det som kallas "fjärde generationen".

Mao och hans samtida var den första. Den andra var Deng Xiaoping och kretsen kring honom. Den tredje representeras av dagens president och partichef Jiang Zemin, 76.

Vill inte släppa helt

Jiang, nyligen hemkommen från ett besök på president George W Bushs ranch i Texas, väntas under partikongressen efterträdas av Hu Jintao som partichef.

I samband med folkkongressens (parlamentet) årliga sammanträde i vår tippas Jiang lämna över även presidentposten till Hu.

Men Jiang Zemin kommer inte att lämna fältet helt fritt för sin efterträdare. Han kommer att sitta kvar som ordförande i centrala militärrådet, en post som garanterar att han fortsätter att ha ett finger med i spelet.

Partichef i Tibet

Hu Jintao är en doldis trots att han redan nu sitter på ett flertal centrala poster. Han är vicepresident, ledamot av politbyråns ständiga kommitté och vice ordförande i militärkommittén.

Han har också varit partichef i Tibet vilket antyder att han delar Jiang Zemins hårdföra syn på mänskliga rättigheter och demokrati.

På partikongressen väntas man också besluta om att låta affärsmän bli partimedlemmar. Det är ett stort steg i det land där kulturrevolutionen bara ligger 30 år borta.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM