Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Lundgrens offer i maktkampen

Så lyckades moderatledaren sitta kvar trots rekordförlusten

En majoritet av valberedningen ville ha Fredrik Reinfeldt som ny moderatledare.

I dag väljs i stället Bo Lundgren. Men bara på max ett år - om en annan av hans utmanare får som hon vill.

"Jag vill betona att den partistyrelse som tillsätts på extrastämman endast har ett ettårigt mandat", skriver Kristina Axén Olin i Svenska Dagbladet i dag.

Måndagen den 16 september.

Det är dagen efter den värsta dagen i Bo Lundgrens politiska karriär. 400 000 väljare, 43 miljoner kronor och 27 platser i riksdagen försvann på bara några timmar.

På partihögkvarteret i Gamla stan hänger sig valvakans förlamande chockstämning kvar. Ingen kan, eller vill, förstå det obegripliga.

Men inne på partiledarens kontor råder febril aktivitet. Den ena efter den andra ur partitoppen kallas in för enskilda krismöten. Tidigare på morgonen har de fått höra hur partikamrater och "mufare" krävt att de rensas ut. De är ett gubbgäng på övertid.

- Bo Lundgren har mitt stöd att sitta kvar som partiledare under ett villkor: han måste röja bort ledningen omkring som suttit där i 30 år, sa Tove Lifvendahl, ungdomsförbundets ordförande, redan på valnatten.

När Bo Lundgren vid 18-tiden smyger ut bakvägen för att komma undan de väntande reportrarna har han planen klar. Han ska testa motståndarnas styrka och ställa sin plats till förfogande.

Datumet för extrastämman är viktigt.

Det måste ha gått tillräckligt lång tid för att den värsta chocken ska ha lagt sig.

Samtidigt ville han inte ge kritikerna den tid det skulle ta att vaska fram en utmanare till partiledarposten.

     

Strax före lunch i dag kommer en omvald moderatledare att tala inför extrastämman på Star hotell i Sollentuna.

Ansatsen är ambitiös. Nu måste han få opinionssiffrorna att vända. Skulle han misslyckas kan han tvingas avgå redan nästa höst.

Både gamla och nya rådgivare har fått läsa hans tal och tyckt till.

Det är en delvis ny Bo Lundgren, 55, som ska lanseras.

- Han kommer nog att överraska en del. Det är ett nytt och fräscht språkbruk där han försöker beskriva den värld folk lever i, lyder ett omdöme.

Lundgrens affärsidé om det socialdemokratiska klassamhället ska få nytt liv. Liksom hyllningen till den hårt arbetande svensken som drar sitt välbehövliga strå till den samhälleliga stacken.

Paradnumret är arvet efter farfar fackföreningsmannen.

- Bosse har alltid försökt vara bärare av en tidigare socialdemokratisk arbetsmoral. Det ska löna sig att arbeta hårt. Det har varit hans grej ända sedan han tillträdde, säger gruppledaren Fredrik Reinfeldt.

När han första gången lanserade idéerna myntade Aftonbladets Lena Mellin begreppet "blå rebell". Det talar han fortfarande om.

     

Tre dagar efter det stora valnederlaget lämnade Per Unckel, 54, partistyrelsen och posten som gruppledare i riksdagen. Han hade suttit som spindeln i nätet under valrörelsen. Allt material hade passerat honom innan det offentliggjordes.

På presskonferensen sa han att beslutet vuxit fram. Han påpekade att han borde ha lämnat redan 1999 när han förlorade partiledarstriden mot Bo Lundgren.

- Regelboken i det politiska livet säger att jag borde ha slutat, men då bad Bo Lundgren mig att stanna kvar.

Den här gången var det ingen som försökte övertala honom att vara kvar. Tvärtom.

- Unckel hade inte insett att det var tid att lämna om inte Lundgren hade tyckt det och agerat för det, säger en partimedlem.

Dagen efter fick partisekreteraren Johnny Magnusson sparken.

- Om några blev syndabockar var det lättare för Lundgren att sitta kvar, säger en moderat.

     

Den 9 oktober inledde valberedningen sitt arbete. De hade en knapp månad på sig att vaska fram en partistyrelse och en partiledning för de kommande fyra åren.

Fem länsförbund krävde högljutt Bo Lundgrens avgång.

- Ett skäl är att vi inte tror att Bo kan representera det partiet ska stå för. Framför allt handlar det om förnyelse och att se till att vi profilerar andra delar av partiprogrammet än de första fyra skattesidorna, sa Jerker Swanstein, ordförande i landets näst största förbund, södra och västra Skåne.

Valberedningens ambition var att minska riksdagsgruppens makt. Den nya partistyrelsen skulle stärkas och fyllas med lokala partiföreträdare från hela landet.

På det tredje mötet fick Lundgren, på egen begäran, berätta hur han såg på valkatastrofen och partiets framtid.

Och han erkände utan åthävor problemen med en svag partistyrelse och ett alltför mäktigt högkvarter i Gamla stan.

Då hade redan de mest högljudda kritikerna ute i landet tystnat.

Efter fyra möten valde valberedningen att ge Bo Lundgren förnyat förtroende, trots att en majoritet egentligen ville byta ut honom.

Kristina Axén Olin fanns med i diskussionerna. Men de flesta ville se Fredrik Reinfeldt på posten.

- Men det vore att göra honom en otjänst. Han är en "coming man", säger en ledamot.

Någon annan kandidat fanns inte.

- Ingen tycker illa om Bo Lundgren, han går hem på partimötena, men det är det här med framtoningen. Han har inte lyckats sälja budskapet.

     

Två veckor efter Per Unckels och Johnny Magnussons hastiga sorti var det Gunnar Hökmarks tur. Därmed hade samtliga namngivna "bunkermän" på kritikernas utrensningslista lämnat sina uppdrag.

Gunnar Hökmark förklarade med illa dold bitterhet att han inte ville vara föremål för häxjakten längre.

- Jag har aldrig varit rädd för att ta mitt ansvar men jag tycker det är underligt att jag, som varken sitter i partistyrelsen eller i partiledningen, utpekas som ansvarig, sa han.

I själva verket var Hökmarks omplacering en del i ett läggspel.

Bo Lundgren ville ha Fredrik Reinfeldt, 37, som ekonomisk talesman den kommande mandatperioden. Och valresultatet gjorde det möjligt.

- Det gick åt helsike och då är det lättare att göra sådana här Alexanderhugg, säger en moderat.

Reinfeldt tillhör en av Lundgrens favoriter. Han är ung men lojal. Han är konservativt korrekt men har ett politiskt perspektiv som med moderata mått mätt känns fräscht.

Och han vet bättre än att utmana en sittande partiledare efter ett valnederlag. Det försökte Muf-rivalen Ulf Kristersson redan under Bildts sista år med resultatet att han slängdes ut i kylan.

Den tabben har Reinfeldt inte en tanke på att göra om.

- Bosse har valt att sitta kvar och jag tänker stötta honom i det, sa han redan dagen efter valet.

     

Sedan Unckel, Magnusson och Hökmark tvingats bort har fler ledande moderater fått nya jobb.

Partiets frifräsare Anders Björck utsågs till landshövding i Uppsala och riksdagsmannen Anders G Högmark, som gjorde bort sig i tv:s Uppdrag granskning, har lämnat förtroenderådet.

Långt viktigare var Chris Heisters beslut att lämna rikspolitiken för att bli landstingsråd i Stockholm. Därmed har den sista ur "bunkergänget" kring Carl Bildt lämnat högkvarteret i Gamla stan.

Men förändringen är större än så. I den partistyrelse som väljs i dag är alla ordinarie ledamöter nya utom två. Av de 16 talesmännen i riksdagen är 15 nya.

Bo Lundgren har fått en chans till. Och nu hoppas både han och partikamraterna på en "Bildt", en "Persson" eller en "Leijonborg".

Om effekten uteblir kommer moderaternas partiledare att heta Fredrik Reinfeldt eller Kristina Axén Olin efter den ordinarie stämman om mindre än ett år.

Elisabeth Lindham

Partistriden - dag för dag

Tove Lifvendahl.   Tove Lifvendahl.

15 september: Moderaterna gör sitt sämsta val sedan 1932. Partiet backar från 22,9 till 15,2 procent och tappar 27 mandat.

16 september: Krismöte på moderaternas högkvarter. Bo Lundgren lägger upp strategin inför de kommande veckorna.

17 september: Lundgren utlyser en extrastämma, ställer sin plats till förfogande och uppmanar resten av partistyrelsen att göra detsamma.

18 september: Per Unckel avgår som gruppledare i riksdagen.

19 september: Krismöte i partistyrelsen. Partisekreteraren Johnny Magnusson får sparken.

30 september: Lundgren begär misstroendeförklaring mot Göran Persson.

2 oktober: Gunnar Hökmark lämnar posten som ekonomisk talesman och får i stället ta hand om säkerhetspolitiken. Anders G Högmark ställer sin plats i förtroenderådet till förfogande. Fredrik Reinfeldt blir ekonomisk talesman och gruppledare i riksdagen.

7 oktober: Chris Heister lämnar sin riksdagsplats för att bli landstingsråd i Stockholm.

9 oktober: Valberedningens första möte inför stämman.

12 oktober: Lundgren presenterar sin programförklaring på DN Debatt.

25 oktober: Veteranen Anders Björck utses till landshövding i Uppsala län.

7 november: Moderatledningen presenterar förnyelsegruppens politiska plattform. Lundgren kallar den "En hyllning till det arbetande och skapande Sverige".

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet