Elvaårig flicka blev sexuellt utnyttjad

27-åring fick böter

NYHETER

Den 27-årige mannen dömdes för sexuellt utnyttjande av en 11-årig flicka.

Straffet: villkorlig dom och hundra dagsböter.

Barnrättsorganisationer rasar mot domen, skriver Sydsvenskan.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Rädda Barnen och RFSU upprörs av domen mot mannen. "Det är alltid den vuxnes ansvar att se till att relationen inte blir sexuell", säger Katarina Lindahl, RSFU.

Trots att liknande sexbrott mot barn normalt brukar ge fängelse har tingsrätten valt att visa förståelse för mannens relation till flickan.

"Han har inte utövat några påtryckningar mot flickan. Det synes i stället ha varit fråga om ett, trots åldersskillnaden, tämligen förtroendefullt och ömsesidigt förhållande mellan parterna", skriver tingsrätten.

Pappa polisanmälde

Det var flickans pappa som gjorde en polisanmälan sedan han läst dotterns dagböcker.

Där beskrev hon sitt förhållande med den betydligt äldre mannen i grannhuset.

Hon brukade ofta hälsa på honom och hans sambo och tyckte sig uppleva en samhörighet med mannen eftersom de var så lika och kunde prata med varandra. Men förhållandet var komplicerat eftersom de på grund av åldersskillnaden måste hålla det hemligt.

Nekar till brott

Mannen åtalades i somras för att ha haft sexuellt umgänge med flickan. Han nekar till anklagelserna och hävdar att han enbart har pussat flickan på pannan vid ett tillfälle.

Men tingsrätten ansåg att flickans berättelse var trovärdig och dömde i går mannen för sexuellt utnyttjande och ofredande av minderårig.

Samtidigt såg alltså tingsrätten det förtroendefulla förhållandet mellan mannen och flickan som en förmildrande omständighet och nöjde sig med att ge mannen en villkorlig dom och ett högt bötesstraff.

Han måste också betala ett skadestånd till flickan på 20 000 kronor.

"Upprörande"

Inom Rädda Barnen och RFSU upprörs man över domen som man anser indirekt lägger skulden för det inträffade på flickan.

- Det är alltid den vuxnes ansvar att se till att ett förtroendefullt förhållande till ett barn inte blir en sexuell relation, säger RFSU:s generalsekreterare Katarina Lindahl till Sydsvenskan.

Christina Back, psykoterapeut inom Rädda Barnen, kallar rättens resonamang för upprörande och gammaldags, och hon anser att domen avviker från domar i liknande fall under de senaste tio åren.

Hon bedömer också skadeståndet till flickan som överraskande lågt.

Malin Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM