SAS-chef vill öka nedskärning

2700 tjänster ska bort på två år

NYHETER

SAS har planer på att skära bort ytterligare 2 700 tjänster till och med 2004. Det beskedet gav koncernchefen Jörgen Lindegaard vid ett möte med de anställda i Oslo på torsdagen.

En tredjedel av den på torsdagen aviserade nedskärningen kommer att äga rum genom uppsägningar, medan resten ska gå att lösa med hjälp av naturliga avgångar, enligt nyhetsbyrån NTB:s källor som tagit del av Lindegaards besked.

Enligt Lindegaard måste SAS-koncernen trappa upp sitt nedskärningspaket till följd av den ökade konkurrensen på flygmarknaden samt för att ge verksamheten en starkare ekonomisk grund. Målsättningen är att få ett ekonomiskt överskott på fem miljarder norska kronor under 2005, vilket medför att kostnaderna måste minskas med ytterligare tio miljarder norska kronor, sade Lindegaard, enligt uppgifter till NTB.

SAS är redan i färd med att genomföra ett nedskärningspaket i vilket 3 500 tjänster ska rationaliseras bort. Enligt NTB ska de på torsdagen aviserade neddragningarna läggas till det tidigare paketet, vilket innebär att omkring 6 200 av SAS-koncernens 50 000 tjänster ska bort inom loppet av tre år.

Förslaget om att trappa upp nedskärningstakten väntas bli behandlat på SAS-koncernens styrelsemöte på måndag i nästa vecka.

TT