Terrorledare på toppmöte planerar nya attacker

”Målen för nya terrordåd: USA och Israel”

NYHETER

Ett antal höga terroristledare hade nyligen ett toppmöte i Sydamerika för att planera nya terrordåd.

På mötet ska attacker mot USA och Israel ha diskuterats, möjligen som ett motdrag mot en eventuell amerikansk attack på Irak.

Uppgifterna kommer från flera olika underrättelsetjänster och rapporteras av CNN.

- Vi har märkt en ökad terroristaktivitet i området. Det skulle kunna röra sig om att förebygga en attack mot Irak, eller planera ett motdrag mot en sådan attack. Vi måste agera eftersom det skulle kunna leda till en global konflikt, säger Miguel Toma vid argentinska underrättelsetjänsten SIDE till CNN.

Mötet ska ha ägt rum i Ciudad del Este, på gränsen mellan Paraguay, Argentina och Brasilien. Bland deltagarna fanns representanter från Hizbollah och andra grupper som stöder al-Qaida.

Även underrättelsetjänster i mellanöstern skickade ut en varning. De befarar nya attacker mot USA och Israel. Som samordnare för den planeringen pekas Imad Mugniyeh ut.

Styr från Iran

Han styr han gruppen i Sydamerika från Iran och de delar av Libanon som kontrolleras av Hizbollah.

Mugniyeh misstänks ligga bakom ett stort antal attacker mot USA och Israel de senaste 20 åren, bland annat bombningen av israeliska ambassaden i Buenos Aires 1992.

Moskéer och affärsrörelser kring Ciudad del Este misstänks av SIDE för att ha samröre med Hizbollah, Gamaa al Islamiya, and islamiska Jihad, grupper som även kopplas samman med Mugniyeh.

Gamaa al Islamiya, som är en egyptisk terrororganisation, har officiellt deklarerat sitt samröre med al-Qaida.

Lotta Holmström

ARTIKELN HANDLAR OM