Tre misstänkta för spioneri häktade

Misstänkta för grovt spioneri alternativt företagsspionage

NYHETER

De tre misstänkta i spionaffären mot Ericsson häktades på fredagen. Tidigare under dagen stängde Ericsson även av ytterligare två anställda från sina arbeten. De är dock inte misstänkta för något brott.

I utredningen går de tre misstänkta under namnen A, B och C. A och C häktades på fredagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkta för grovt spioneri alternativt företagsspionage i Stockholmsområdet 2002.

- Jag kan inte kommentera någonting av det som sagts. Det finns ett beslut om yppandeförbud, säger Ola Salomonsson, som försvarar den misstänkte som i utredningen kallas A.

Advokat Per Stadig som företräder C sade efter häktningsbeslutet att hans klient borde ha frisläppts.

- Jag tycker inte att det framkommit något som gör att man kan säga att han är på sannolika skäl misstänkt för grovt företagsspioneri.

Spionaget kan ha pågått i fem år

Stadig tolkar skillnaden i rubricering mellan A och C så att misstankarna om grovt spioneri inte är lika starka mot C som mot A.

- Det är möjligt att det inte ens finns några misstankar mot C när det gäller det, säger han.

B häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt företagsspionage.

Advokat Bengt Söderström, som företräder B, kommenterar det faktum att hans klient häktades för grovt företagsspionage och inte för grovt spioneri på följande vis:

- Man kan bara tolka det på så sätt att rätten inte har ansett att det funnits sannolika skäl till att min klient på något sätt har känt till att någon främmande makt har varit inblandad. Misstanke för spioneri innebär att man haft med en främmande makt att göra. Industrispionage innebär att man lämnat ut material från sitt företag.

Häktningsförhandlingen hålls bakom stängda dörrar, med hänvisning till förundersökningssekretess och den sekretess som syftar till att skydda rikets säkerhet.

Personer med god insyn i utredningen uppger för TT att spionaget mot Ericsson pågått under lång tid. Det rör sig om minst fem år, eventuellt ännu längre.Åtal ska vara väckt senast den 22 november.

Ytterligare två avstängda

  Ericsson har under dagen stängt av ytterligare två anställda från sina arbeten. De bägge har haft kontakter med huvudmannen i spionaffären.

  - Vi har avstängt två anställda med anledning av spionaffären, säger Ericssons informationsdirektör Henry Stenson till aftonbladet.se.

  De bägge är i nuläget inte indragna i polisutredning, men Ericsson, som parallellt med polisutredningen genomför en egen utredning, har valt att stänga av de anställda.

  -För oss är det angeläget att vara tydliga och under den tid vi utreder om de på något sätt brutit mot våra säkerhetsrutiner och sekretessregler, vilket kan leda till disciplinära åtgärder, har vi valt att stänga av dem, säger Stenson.

  Skälet till avstängningen som skedde i onsdags är att de under en tid haft kontakter med den huvudmisstänkte. Utredningen syftar till att ta reda på hur, på vilket sätt och om de lämnat ut sekretessbelagda uppgifter till den spionmisstänkte huvudpersonen.

Kan tvingas lämna företaget

  Ericsson vill och får fortfarande inte berätta mer om var de misstänkta och nu avstängda medarbetarna arbetar. Annat än att de jobbar inom Ericssons utvecklingsverksamhet.

  -Vi vill också vara tydliga på att de inte är misstänkta för brott i nuläget, men väl för att ha brutit mot våra interna regler, säger Ericssons informationsdirektör Henry Stenson.

  -Det är en extraordinär åtgärd att stänga av anställda och de kommer att fortsätta vara avstängda så länge utredningen pågår.

   Vad kommer att hända med dessa två personer?

  - Det beror på vad vi hittar. De här personerna är misstänkta för att ha förmedlat hemlig information till den huvudmisstänkte. Det kan bli aktuellt med disciplinära åtgärder.

   Vad skulle det kunna vara?

  - Det kan handla om att de får gå från företaget.

Andreas Bjunér, Susanna Widlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM