”Tomas är väldigt mån om sina föräldrar”

Pappa Folkeom TomasLedin

NYHETER
Foto: Mikael Gustavsen

Folke Ledin var rektor.

– Tomas var ute och spelade boll med kompisarna, som barn gör mest, säger han.

Som barn är mest – men med en viktig skillnad. Sonen visade sig ha en begåvning utöver det vanliga. I dag gäller det de stora arenorna och på premiärer brukar Tomas Ledin bjuda in Folke och mamma Margareta.

Vad är det bästa med Tomas?

– Jaha... (Skratt). Han är väldigt social och vänlig och förstående mot sin omgivning. Det finns mycket positiv att säga om Tomas, tycker jag.

Hur var Tomas som liten?

– Han var väldigt glad. En skötsam och trevlig pojke. Han var intresserad av det mesta, konst och musik till exempel. Han och hans kompisar var ute och spelade boll som barn är mest. Han började spela i elva-tolvårsåldern. Han bildade en liten orkester med sina skolkompisar och fick bland annat uppträda i Domus skyltfönster.

Hur skulle de beskriva er relation?

– Vi har en mycket nära kontakt med varandra. Han ringer ofta och berättar vad han ska göra. Han är väldigt mån om sina föräldrar, måste jag säga.

Hur är det att ha ett offentligt barn? Är du stolt?

– Ja, det är man ju. Jag måste säga att jag tycker att det är roligt. Jag följer med och engagerar mig i hans framgångar.

Brukar ni fira fars dag?

– Hörrudu, sådär måttligt. (Skratt). Man får sitt telefonsamtal, ”Grattis till fars dag” säger de, men så resonerar man som vanligt. Men det där med presenter och sådant? det är i mindre omfattning.

Så du förväntar dig ingen slips i paketen i år?

– Nej, det gör jag inte. (Skratt).

Såg du upp till din pappa när du var liten?

– Ja. Han var rolig att ha som far. Han var väldigt aktiv. Det var mycket musik hemma, han spelade gitarr och piano. Jag är rektorsson och det lär ju inte vara så lätt. Men jag hade tur, han var populär. Jag har i och för sig hamnat i slagsmål på grund av min far, men det var bara någon enstaka gång under hela uppväxten.

Beskriv honom med tre ord?

– Klok, generös, förstående. (Skratt). Han har barnbarn som älskar honom. Han är en mycket uppskattad farfar, morfar och far.

Det viktigaste han lärt dig?

– I tonåren när jag skulle ut i livet, upplevde jag att jag fick en väldig support och ett starkt stöd från hans sida. Han sa: ”Du kan, det löser sig”, ”världen är full av tappade sugar”, ”försök igen”. Så vad har jag lärt mig av min far? Att allt är möjligt.

– Jag har nog lärt mig det mesta av mina föräldrar. Jag är övertygad om att den hållning till livet och den moral som de hade då, har jag till stora delar med mig själv idag.

Firar ni fars dag?

– Jo, men det är ingen stor sak. Det är mer så att det är fars dag varje dag – vi talas vid flera gånger i veckan. Ibland varje dag.

Ulrika Svensson