Hallandsåstunneln ska byggas klar

Skanska har fått klartecken – fem år efter giftskandalen

NYHETER

STOCKHOLM

Det Skanskaledda konsortiet Skanska/Vinci har fått i uppdrag av Banverket att bygga färdigt tunneln genom Hallandsås. Kontraktet är värt 3,7 miljarder kronor.

Skanskas andel av konsortiet är 60 procent och Vincis 40 procent.

Byggstart beräknas ske tidigast våren 2003.

Tunnelfiaskot som kulminerade med giftskandalen på Hallandsåsen 1997 blev till ett livsavgörande ögonblick för företaget, förklarade chefen för Skanska Sverige, Mats Williamson i samband med en presskonferens i Båstad på fredagen.

  - Det fick oss att ändra vårt sätt att arbeta. Om det är någon som lärt sig vad ett misslyckade innebär är det vi och vi har lärt oss mycket, sade han.

  Konsortiet består till 60 procent av Skanska medan franska Vinci har 40 procent. Det franska företaget uppges ha byggt 67 mil tunnlar världen över under de senaste tio åren.

  Och det är fransmännen som ska stå för kunnandet när det gäller den tunnelborrmaskin som ska ta sig igenom åsen. En sådan maskin har aldrig tidigare använts i Sverige.

  - Det här kan ses som ett slags revansch även om jag inte tycker att revansch är rätt ord. Men vi vill inte lämna ett fiasko efter oss. Vi har jobbat i två år med det här nu och vi har rätt metoder, sade Wiliamson till TT.

   TT: Hur säker är du på ni ska lyckas den här gången?

  - Ganska säker. Det finns en fara i att vara för säker. Vi ska se till att vi har en process där vi kontinuerligt lär oss efterhand som vi arbetar oss in i berget.

  Villkoret för kontraktet är att Banverket får tillstånd av Miljödomstolen samt bygglov från Båstads kommun.

TT