”Bomben på Bali misslyckades”

Gripne mannen avslöjar nya detaljer om attentatet

NYHETER

Hämnd för vad amerikaner har gjort mot muslimer. Så ska mannen som erkänt terrordådet på Bali ha beskrivit sitt motiv.

På fredagen framkom allt fler detaljer om attentatet som släckte över 180 människoliv.

Polisens utredningschef Made Mangku Pastika gav på en presskonferens i Filippinerna skrämmande uppgifter om dådet. Pastika sade att den gripne Amrozi erkänt att han hjälp till att konstruera den största av bomberna eftersom han ville ''döda så många amerikaner som möjligt''.

- Han gjorde det för att han anser att USA förtrycker muslimer och därför ville hämnas, sade Pastika.

Hittills har tre amerikaner identifierats som döda. Fem-sex svenskar dödades också, men omkring hälften av dödsoffren var sannolikt australier. Enligt Pastika var Amrozi och hans kumpaner ''arga för att australier hade dödats'' i stället för amerikaner.

Band till al-Qaida?

Utredarna söker också band mellan Amrozi och Jemaah Islamiyah, ett påstått sydostasiatiskt terrornätverk som tros vara nära knutet till al-Qaida. Något sådant samband säger sig polisen inte ha funnit än, även om Amrozi ska ha erkänt att han träffat Abu Bakar Baasyir, som påstås vara Jemaah Islamiyahs andlige ledare, och den terrormisstänkte Riduan Isamuddin, alias Hambali, som beskrivs som gruppens operative chef.

Indonesiens försvarsminister Matori Abdul Djalil sade dock att han är övertygad om att Balibomben var ett verk av al-Qaida. Enligt försvarsministern har Amrozi dessutom erkänt medlemskap i Jemaah Islamiyah. Den detaljen motsades av utredningschefen Pastika:

- Amrozi har sagt att han är fristående men att hans ideologiska bakgrund är Baasyirs lära.

''Horhus''

I torsdags hävdade CNN att al-Qaida på en webbsida tagit på sig Balidådet. I inlägget på webbsidan nämns inte Bali specifikt, däremot ''bombningar av nattklubbar och horhus'' i Indonesien.

Polisen tror att Balidådet utfördes av sex-tio personer och sade att man nu söker minst fem andra misstänkta, samtliga indoneser. Enligt Reuters har polisen hittat platsen där bomben tillverkades.

En vän till Amrozi i Surabaya på Java beskrev honom som en sällskaplig människa och såg honom inte som någon radikal muslim.

''Avviker inte''

Amrozi är amatörmekaniker och driver en motorcykelverkstad. Ibland säljer han begagnade bilar och mobiltelefoner, sade vännen Muhammad Zakaria, rektor för en muslimsk skola som grundats av Amrozis bror.

- Hans syn på islam avviker inte från andras. Bara en gång frågade han mig varför amerikaner har tendens att vilja misskreditera islam, sade Zakaria.

Amrozi var inte elev vid skolan men kom ofta på besök.

Islamisten Baasyir besökte skolan två gånger, förra året och i juni i år, för att hålla examenstal. Amrozi var där och hörde på, ''men han kände inte personligen ustadz (lärare) Baasyir'', sade Zakaria.