Sexsymbol och sextiotvå

”Det är rösten som sviker med åren, inte kroppen”,

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
Ålder: 62. Född: Pontypridd, södra Wales, Storbritannien. Känd som: ”Tjuren från Wales”. Bor: Bel Air, Los Angeles, USA. Familj: Hustru, barn och barnbarn. Tom Jones och Melinda gifte sig för 45 år sedan – och är fortfarande gifta. Aktuell: Cn:n ”Mr Jones”. Kända hitar: ”It’s not unusual”, ”What’s new pussycat”, ”Never fall in love again”, ”Delilah”, ”Green green grass of home”. Tillsammans bland andra med svenska ”Cardigans” gjorde han för tre år sedan ”Reload”, som blev en storsäljare.
NYHETER

Tom Jones, 62, artist, sexsymbol och farfar, är i Stockholm igen.

En levande – ansvarstagande – ikon.

– Min hälsa är viktig för mig. Utan den kan jag inte försörja min familj. Min fru, son, dotter, mamma och syster som alla bor i Los Angeles.

– Jag tar hand om dem, säger han och ler rart.

Tom Jones är här för att göra reklam för sin senaste cd ”Mr Jones”. Han har själv skrivit många av texterna tillsammans med hiphop-artisten Wyclef Jean, som också är producent.

Skivan har humor. Låt nummer två ”Younger days” handlar om skivbolagen, som inte skickar några limousiner längre och de unga flickornas ointresse.

Är det så i dag ?

– Nej, men jag är närmare det än vad Wyclef är, skrattar Tom Jones.

Vi träffas på Grand Hotel i Stockholm. Han ser lite trött och ”jäst” ut. Det mörka krulliga håret har blivit tunnare och hårfästet lite högre.

Under skjortan – som är knäppt nästan upp till halsen – anar jag ett stort maffigt kors med briljanter och vitt guld värt hundratusentals kronor:

– Jag blev inspirerad av Wyclef och de unga grabbarna, som har liknande kors. Men deras ”baggypants” är inget för mig, då måste jag också ha designade kalsonger. Jag köper mina på varuhuset Marks & Spencers, skojar han.

På nya cd:n blandas hiphop och rhythm and blues med hans starka röst.

Har du fortfarande lätt för att sjunga?

– Ja, min röst är till och med djupare. Jag kan också sjunga högt om jag vill, jag kan göra mer med min röst i dag än när jag var yngre.

Är du rädd att rösten ska svika dig?

– Åldern kommer en dag att stoppa mig att uppträda, det ser jag inte fram emot. Frank Sinatra sa till mig redan på 60-talet att min röst inte skulle hålla mer än fem år om jag fortsatte att ge så mycket som jag gör. Men jag vill göra det och hittills har det gått bra. När jag inte kan ge allt längre hoppas jag att jag har förnuft att lägga av.

– Men själva åldrandet bryr jag mig inte så mycket om.

Tom Jones är fyllda 62, men kan fortfarande rulla på höfterna när han uppträder.

Trodde du för 30 år sedan att du fortfarande skulle vara en sexsymbol efter 60?

– Det är inget jag har tänkt på. Jag har haft för mycket att göra med resor, uppträdanden, spela in plattor och göra tv-shower. Plötsligt har jag upptäckt att jag varit i branschen i nära 40 år.

– Kan jag fortsätta tills jag är 90 gör jag det, säger han, men då måste jag vara i form och ha en bra hälsa.

Har du idag drabbats av naturliga ålderkrämpor som diabetes, reumatism, värk i fötterna eller impotens?

– Mitt enda besvär är värk i höger knä. Jag har joggat en hel del, men nu har min läkare förbjudit mig att jogga. Det är inte bra.

Tom Jones är superkändisen med den sexiga imagen, som kan få sin kvinnliga publik upphetsad när han uppträder.

Är du trött på kvinnor?

– De allra flesta tycker om att höra mig sjunga. Men det finns alltid fanatiska fans kring kända artister. Jag har blivit tvingad att ringa polisen som hämtat kvinnor vid entrén till mitt hem i Los Angeles. Och en kvinna tror på allvar att vi ska gifta oss, hon skickar kassetter och brev.

– Jag sparar allt om något händer mig. Men jag har accepterat att jag inte kan vara både berömd och ha ett privatliv.

Han är enkel, svarar utförligt på frågor, ett proffs som sköter sitt jobb. Och som inte ens tycks ha skönhetsopererat sig som de allra flesta kändisar. Men där har jag fel:

– I slutet av 60-talet opererade jag min näsa. Jag slogs mycket när jag var tonåring i Wales och näsan bröts två gånger. Den som inte slogs med grabbarna var en mes.

– Så jag slogs och jag vann inte alltid, säger han och garvar.

Diskutera

Ulla-Lene Österholm