Gradin avsade sig allt – till och med Konsum-återbäringen

NYHETER

Det förra statsrådet Anita Gradin flyttade i motsatt riktning som Jan O Karlsson - från en ministerpost till Bryssel. När hon utsågs till svensk EU-kommissionär 1995 avsade hon sig dock omedelbart sin svenska statsrådspension.

För att undanröja alla misstankar om dubbla ersättningar gick hon så långt att hon även avsade sig återbäringen från Konsum när hon flyttade till Bryssel.

- Det kändes självklart. Det är viktigt att hålla saker ordentligt isär och ha hedern i behåll, säger hon till TT.

Gradin, som numera är pensionär, vill dock inte uttala någon kritik mot Jan O Karlssons agerande. Inte heller vill hon ta ställning till hans framtid.

- Nej, det där får Jan klara ut själv. Det vill jag inte ha något med att göra, säger hon.

Jan O Karlssons pressekreterare säger till TT att ministern inte vill kommentera de nya uppgifterna. Karlsson vill avvakta den utredning om hans ersättning som görs av EU:s revisionsrätt och som väntas bli färdig de närmaste dagarna.

Bjuder man på en privat kräftskiva så är det också det, säger Inger Segelström, riksdagsledamot och ordförande i det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Segelström tycker att Jan O Karlsson, om det var en privat fest, ska reda ut det hela och betala festen själv.

Hon anser att Karlsson måste fundera över sin situation, i samråd med statsministern. Frågan om Karlssons pension är särskilt svår att hantera för det socialdemokratiska partiet. Segelström tror att svenska folket och hon har uppfattningen att pension får man när man gått i pension.

- Han (Jan O Karlsson) bör samordna med statsministern och hitta en lösning där han kan leva på den lön han får som minister, säger Inger Segelström.

Läs också:

TT