Nu granskas granskaren

Jan O Karlsson var högste ansvarig för kontrollen av EU:s pengar

NYHETER

För tre år sedan skakades EU:s Stockholmskontor av anklagelser om ekonomiska oegentligheter.

Som dåvarande chef för EU:s revisionsrätt lovade Jan O Karlsson ta i med hårdhandskarna mot fusket.

Nu är det hans egna kvitton som granskas.

Hösten 1999 väcktes misstankar om svarta löneutbetalningar och ekonomiska oegentligheter på EU-kontoret i Stockholm.

Det rörde sig om begränsade belopp. Avslöjandet gällde tre fakturor på samanlagt 6500 kronor som hade betalats ut till påhittade personer.

Kritisk mot bristande kontroll

En av de fränaste kritikerna mot ledningen för Stockholmskontoret var Jan O Karlsson. Som dåvarande chef för EU:s revisionsrätt var han den högste ansvarige för kontrollen av EU:s pengar. Och han krävde bättre kontroll.

- I tidigare disciplinärenden har tjänstemän kunnat säga att de inte vetat om vad hänt på sina kontor och har då blivit friade. Det godtar inte jag, utan då ska vederbörande självfallet ställas till ansvar för bristande kontroll, sa han i en intervju i Aftonbladet den 18 november 1999.

"Blev ett testfall"

För att markera sitt allvar lät han en grupp från EU-kommissionens enhet för bedrägeribekämpning, Olaf, resa till Stockholm för att granska det misstänkta fusket.

- Nu blir det här ett testfall för den nya kommissionen för att visa att man menar allvar med att införa en bättre intern kontroll, sa han.

Förundersökningen om de misstänkta luftfakturorna resulterade slutligen i ett åtal mot två anställda på EU-kontoret. Åtalet gäller bland annat osant intygande. Rättegång i målet har ännu inte hållits.

Fredrik Rundkvist