Partivänner kräver att Jan O Karlsson avgår

Aftonbladets läsare håller med

NYHETER

Jan O Karlssons kräftfest verkar ha varit droppen. Nu kräver både Aftonbladets läsare och Karlssons partikamrater bistånds- och migrationsministerns avgång.

Foto: Johanna Pettersson
Jan O Karlsson

Diskussionerna kring Jan O Karlsson nådde nya höjder på fredagen då det avslöjades att han tagit upp en privat middag som representation.

Pengarna, närmare 3 800 kronor, betalades tillbaka till UD på fredagen. Men det lär inte rädda Karlsson. När både socialdemokrater och folk i allmänhet börjar kräva minister Karlssons avgång lär statsminister Göran Persson behöva en riktigt bra motivering om han tänkt att behålla Jan O Karlsson i sin regering.

Klockan nio på fredagkvällen hade 55 600 personer röstat på aftonbladest.se. Hela 86 procent krävde Karlssons avgång.

Skeptiska partikamrater

Även partikamraterna är skeptiska till en fortsättning för landets migrations- och biståndsminister.

- Jag tycker Jan O Karlsson ska avgå. Det här börjar bli pinsamt både för honom och för regeringen, säger Ninel Jansson, ordförande i LO-förbundet Handels och ledamot i socialdemokratiska partistyrelsen till TT.

Riksdagsman Lennart Nilsson från Uddevalla, den socialdemokrat som suttit längst i riksdagen, håller med.

- Det är egentligen skandal. Om man får 120 000 kronor skattefritt varje månad så borde man kunna bjuda sina kompisar, säger han till Sveriges Radio Väst.

Dubbla löner

Det senaste tiden har det mest handlat om dubbla löner och gigantiska EU-ersättningar när Jan O Karlsson förekommit i media. Flera partivänner har kritiserat honom för okänslighet och för att stå för långt ifrån verkligheten när han fortsatt ta emot sammanlagt 124 000 kronor netto i månaden i lön och ersättningar.

För att få ut de pengarna i ett helsvenskt lönekuvert måste det stå 253 000 kronor i rutan för bruttolön. Det motsvarar en årslön på över 3 miljoner kronor och det har bara omkring 1 500 svenskar, visar statistik från Riksskatteverket.

På fredagen avslöjades att Karlsson trots jättelönen begärt ersättning från UD för representation för en middag som middagsgästerna upplevde som privat.

3 700 kronor löd slutnotan på när Jan O Karlsson dagarna efter valet bjöd några vänner på bland annat kräftor, vin och nubbe i hemmet på Södermalm. Några av middagsgästerna, bland andra talman Björn von Sydow och förre finansministern Kjell-Olof Feldt överraskades av uppgiften att det rört sig om en ''arbetsmiddag'':

- Arbetsmiddag? Jaha, det känner jag inte till. Jag går inte på arbetsmiddagar längre, men jag har säkert varit hemma hos Janne och ätit middag, säger Kjell-Olof Feldt till Expressen.

- Jag anser att det var en privat tillställning som bör finansieras av oss som var med på den, säger Björn von Sydow till TT.

Betalade tillbaka

Ett par timmar efter avslöjandet meddelade Jan O Karlsson skriftligen till TT att han betalat tillbaka pengarna till UD.

''Det kan inte uteslutas att jag tidigare begått andra misstag. Därför har jag bestämt mig för att tillsammans med min kanslichef återigen gå igenom samtliga utgifter jag haft under min tid som statsråd. Jag vill än en gång bedöma dem utifrån den striktaste försiktighetsprincip så att inga utgifter ens ska kunna misstänkas vara tvivelaktiga.'', skriver han.

- Det är klart att det här är en belastning för partiet, säger Jan Andersson, gruppledare för socialdemokraterna i EU-parlamentet, om de senaste turerna kring migrationsministern.

Han vill dock inte kräva någons avgång och anser att Jan O Karlsson är en ''mycket kompetent'' person.

- Om han står för middagen och löser det andra problemet (med den dubbla lönen), så glöms de här frågorna och man kan inrikta sig på det väsentliga, det vill säga hur han sköter sitt jobb.

Statsminister Göran Persson hade ännu vid 18-tiden på fredagskvällen inte hunnit tala med migrationsminister JanO Karlsson om avslöjandena om den privata middag som Karlsson tagit upp som representation.

-Jag har sökt honom på mobilen, men hans svarare var på, sade Göran Persson till TT på norska Arbeiderpartiets landsmöte i Oslo.

Under helgen ska statsministern försöka komma i kontakt med migrationsministern.

-Jag vill ha en förklaring.

Samtidigt poängterade Göran Persson att han inte ville börja tala i termer som avgång när det gäller JanO Karlsson.

- Jag vet inte vilken typ av middag detta var, men är det som det sägs så är det varken rätt eller lämpligt, säger Göran Persson.

- Jag vill ha en förklaring, jag vill veta hur han har tänkt, svarade Persson på frågor om eventuella krav på migrationsministerns avgång.

Läs också:

Andreas Bjunér, TT