FN ger Saddam en sista chans

Har en vecka på sig att acceptera resolutionen

Foto: AP
Iraks diktator Saddam Hussein, med vapen i hand, på en av många stora uppklistrade affischer i Bagdad.
NYHETER

Saddam Hussein får en sista chans. FN:s säkerhetsråd gav på fredagen Iraks president en vecka på sig att acceptera resolutionen som innebär att landets samtliga massförstörelsevapen ska förstöras. Annars hotar, vad säkerhetsrådet kallar, "allvarliga konsekvenser".

- Nu har USA fått som de ville samtidigt som Irak har fått en sista chans att undvika krig, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

USA:s president George W Bush uttalade sig direkt efter omröstningen utanför Vita Huset, enligt TT.

- USA och dess allierade kommer att avväpna Irak om Saddam trotsar FN:s resolution.

Omröstningen blev klar strax efter klockan fyra, svensk tid, på fredagseftermiddagen. Samtliga 15 medlemsländer godkände resolutionen och därmed måste Irak ge säkerhetsrådet tillträde till landet.

Wolfgang Hansson tror dock att Saddam Hussein kommer att acceptera resolutionen.

- Han kommer säkert säga att de accepterar och godtar resolutionen. Det är först därefter det kan bli problem. Bush kommer att utnyttja varje möjlighet som finns att få anfalla Irak.

Pessimistisk Irak-ambassadör

Från Irakisk håll har bara ett uttalande gjorts. Iraks FN-ambassadör Mohammed Aldouri var inte alls nöjd med innehållet i resolutionen.

- Jag är mycket pessimistisk. Denna resolution är skriven som den är för att förhindra att vapeninspektörerna kan återvända till Irak. Vi får vänta och se vad reaktionen blir i Bagdad, sade Mohammed Aldouri.

Wolfgang Hansson bedömmer dock inte risken för ett krig inom kort som särskilt stor.

- Om Saddam sköter sig är det inte troligt att det blir krig, åtminstone inte innan februari-mars. Först och främst har vapeninspektörerna 45 dagar på sig att påbörja sitt arbete i Irak. Därefter ska en rapport avges inom 60 dagar, säger Wolfgang Hansson.

Däremot, tillägger han, att USA har möjligheten att anfalla själva men att de då får räkna med att få övriga världen mot sig.

Blair varnar Irak

Förhandlingarna kring resolutionen, som har författats av USA och Storbritannien har pågått i åtta veckor. Framförallt är det Ryssland och Frankrike som ställt sig negativa till resolutionen, men efter att ett tillägg om en tidsfrist lagts till godkände man förslaget.

FN:s genneralsekreterare Kofi Annan gick, enligt TT, strax efter omröstningen ut och uppmanade Irak att acceptera resolutionen av hänsyn till det egna folket och världsfreden. Med några varnande ord sände även Storbritanniens premiärminister Tony Blair en hälsning till Iraks president, uppger AP.

- Godkänner ni inte FN:s resolution kommer vi att avväpna er med våld.

Chefen för FN:s vapeninspektörer, svensken Hans Blix, säger i ett uttalande att inspektörerna kommer att åka till Bagdad om tio dagar, den 18:e november. Tre dagar innan dess ska Saddam ha gett besked om ett godkännande av resolutionen. Gör han det har inspektörerna rätten att ohindrat och villkorslöst leta var var som helst i Irak efter kärnvapen samt kemiska och biologiska vapen. Om inte lär en amerikansk attack knappast låta vänta på sig.

FN:s säkerhetsråd

Samtliga 15 medlemmar av säkerhetsrådet röstade för resolutionen, som innebär att FN:s vapeninspektörer måste ges tillträde till landet. Här är de 15 länder som varit med och tagit beslut om resolutionen:

Andreas Bjunér