"De var här när Helén försvann"

Misstänkta för mordet sågs vid stugan

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
spår har hittats I den häktade 35-åringens stuga i nordvästra Skåne tror polisen att de två misstänkta männen höll Helén fången innan de mördade henne. Enlig uppgift analyseras just flera intressanta spår från stugan.
NYHETER

MALMÖ

De misstänkta mördarna har erkänt att de var i sommarstugan under den tid 10-åriga Helén Nilsson från Hörby var försvunnen.

Vittnen har också sett dem där.

Polisens teori är att Helén hölls som fånge i stugan, men hon kan också ha flyttats till en annan stuga innan hon mördades.

Redan i går kunde Aftonbladet avslöja att 34-åringen vallades vid stugan i torsdags. Anledningen var att mannen i förhör berättat att han och hans kusin var i stugan den 21 mars 1989 - två dagar efter att Helén Nilsson försvann i centrala Hörby.

Stugan avspärrad ännu

Nu ville polisen att han på plats skulle redogöra för besöket och visa vad de gjorde.

Stugan tillhör hans 35-åriga kusin och hela fastigheten är fortfarande avspärrad. Polisens tekniker har gjort noggranna undersökningar av stugan och uthusen och enligt uppgift har flera "intressanta" spår hittats. Analys av dessa pågår. Det handlar bland annat om hundhår som ska jämföras med de hundhår som fanns i den plastsäck där Heléns kropp låg.

Bilen hittad på skroten

35-åringen hade en svart hund våren 1989. Han disponerade också en bil som polisen hittat hos en skrotfirma. Även den har undersökts i jakten på spår.

Polisen har via vittnen fått veta att kusinerna var i stugan dagarna efter försvinnandet och detta har de nu medgett. Däremot förnekar båda att de haft Helén där.

Polisen tror dock att de höll Helén som fånge i stugan och att det var där de förgrep sig på och torterade henne innan de dödade henne.

Rättsläkare konstaterade 1989 att Helén Nilsson sannolikt var vid liv i fyra dygn efter försvinnandet. Under de dagarna utsattes hon bland annat för brutala övergrepp. Hennes kropp hittades svårt sargad efter sex dagar.

Det finns uppgifter om att 35-åringen även disponerade en annan stuga en halv mil bort och polisen utesluter inte att Helén flyttats dit innan hon mördades.

Den stugan är kopplad till 35-åringens hobby och polisen vet att han ibland vistats där och även haft besökare i stugan.

Svårt att hitta spår

Någon teknisk undersökning är dock inte gjord där. Den används av många människor och sannolikt är det svårt att hitta spår i huset efter 13 år.

35-åringen, som är dömd för sexuella övergrepp mot småflickor, anses ha varit den drivande av de båda männen. Även han kommer sannolikt att vallas på platsen vid ett senare tillfälle. Han är mantalsskriven i sommarstugan.

TIDIGARE ARTIKLAR

Pelle Tagesson