Stökiga barn får laglig narkotika

Läkemedelsverket godkänner medicin mot adhd

NYHETER

För första gången får svenska läkare nu skriva ut medicin mot adhd.

Efter heta diskussioner har Läkemedelsverket godkänt det amfetaminliknande medlet Concerta.

Foto: PETER KJELLERÅS
"ÄNTLIGEN" Kerstin Malmberg, överläkare på neuropsykiatriska enheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna är mycket nöjd med att Läkemedelsverket nu tillåter den narkotikaklassade medicinen Concerta: Äntligen. Jag hoppas fler kan dra nytta av medicinen nu när vi inte behöver ödsla så mycket tid på pappersarbete, säger hon.

Tidigare har mediciner mot den här typen av koncentrationsstörningar endast gått att skriva ut på licens. En omständlig och tidsödande procedur.

- Äntligen. Jag hoppas fler kan dra nytta av medicinen nu när vi inte behöver ödsla så mycket tid på pappersarbete, säger Kerstin Malmberg, överläkare på neuropsykiatriska enheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Hon var precis på väg att skriva en licensansökan då hon fick beskedet att preparatet var godkänt. I stället för att vänta på behandling av ansökan kunde hon skriva ut ett recept direkt.

3 000 behandlas i dag

Runt 3 000 barn och ungdomar får centralstimulerande medel i dag. Inte många med tanke på att 10 000 beräknas vara i behov av medicinen.

Concerta är en depottablett som tas på morgonen och räcker hela dagen.

- Det är väldigt bra. Jag har sett studier som visar att det ger precis lika bra effekt som vanlig Ritalin. Den medicin vi oftast sökt licens för, men som tas tre gånger varje dag, säger Kerstin Malmberg.

Liksom all centralstimulerande medicin ska Concerta bara användas i de fall vanliga stödåtgärder inte fungerar tillfredsställande. Och som ett komplement. Utöver medicinen ska barnen få extra stöd i skolan och föräldrarna erbjudas samtal i föräldragrupp eller liknande.

- Medicinen utgör bara en del i behandlingsprogrammet, påpekar hon och tycker det är viktigt med tanke på den debatt som varit.

Kritikerna: Stötande

Kritikerna anser det stötande med narkotikaklassad medicin till barn och ser medicineringen som ett sätt att hålla stökiga barn lugna - i brist på personligt stöd.

För att inte riskera missbruk kommer endast läkare som är specialiserade på barn- och ungdomspsykiatri eller neurologi att få skriva ut preparatet.

Tjatar hos läkaren

- Det är nödvändigt. Annars riskerar vi att få en situation som i USA där läkare som inte är insatta i problematiken skriver ut tabletter lite hur som helst och föräldrar kan tjata till sig medicin, säger Kerstin Malmberg.

10 000 behöver behandling

Carolie Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM