35-årig man sköts ner på T-centralen

Pistolmannen hotade chockade vittnen

Foto: HANS ROSENTHAL
KÄMPADE FÖR SITT LIV I MORSE Den 35-årige mannen sköts i magen utanför en krog på T-centralen. I morse fanns inga uppgifter om 35-åringen överlevt de svåra skottskadorna. Den misstänkte gärningsmannen greps på en av T-centralens perronger.
NYHETER

Tillståndet är i dag allvarligt för den 35-årige man som sköts i magen under ett storbråk vid T-centralen i natt.

Polisen tror att mannen kom i vägen när vaktarna på en krog – som ligger intill T-banans spärrar – skulle kasta ut tre yngre män.

En av dem misstänks ha försökt skjuta vakten.

Chockade tunnelbaneresenärer blev ögonvittnen till bråket som började inne på krogen, men som fortsatte vid t-banespärrarna utanför. Polisen är övertygad om att den skjutne 35-åringen hamnade i vägen – och att mannen i själva verket avsåg att skjuta den ene dörrvakten.

Skottdramat inträffade strax efter midnatt utanför Walters krog vid T-centralens södra uppgång. Bara timmar senare kunde de misstänkta männen – 17, 18 och 24 år gamla – gripas av polisen.

Försökt provocera vakt

Uppgifter gör gällande att en av dem försökt provocera en av krogens vakter. Mannen ska gång på gång ha lagt upp fötterna på en bord medan han pratade i mobiltelefon, trots vaktens tillsägelser.

När dörrvakterna beslutade att avvisa männen uppstod bråk.

- Först var det vanligt handgemäng, men sedan drog en kille plötsligt fram en pistol och sköt honom i magen, berättar ett ögonvittne.

Efter skottet blev situationen tumultartad och skrämda förbipasserande berättar hur de hotades.

Han siktade med vapnet mot folk i närheten, säger vittnet.

35-åringen skadades mycket svårt i buken och opererades under natten till lördagen. Vid 15-tiden på lördagen berättade polisen:

”Avvaktar läkarnas besked”

- Vi var nyligen i kontakt med sjukhuset och avvaktar läkarnas besked, säger Torgny Wallström, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Mannen är inte utom fara, men det mesta tyder på att han kommer att klara sig.

Polisen vill inte säga något om männens inbördes relationer eller vad de sagt i förhören. Uppgifter gör gällande att åtminstone en av männen var påverkad. Polisen har tagit blodprov och avvaktar svar.

Johan Edgar, Mattias Lundell