24-åring häktad för mord i Fagersta

Kroppen hittades i en sjö

NYHETER

För ett halvår sedan hittades en 22-årig mans nakna kropp vid sjön Flogen i Fagersta.

I dag häktades en 24-årig man i Västerås – misstänkt för att ha mördat den 22-årige Borlängebon.

Lördagens häktningsförhandlingar vid tingsrätten i Västerås hölls bakom lyckta dörrar och parterna har belagts med yppandeförbud. Den 24-årige mannen från Hudiksvall häktades mot sitt nekande på sannolika skäl misstänkt för mord eller medhjälp till mord.

Den senare brottsrubriceringen finns med eftersom polis och åklagare tror att det handlar om flera gärningsmän. Enligt åklagaren kan flera gripanden komma att ske.

Kroppen hittades i sjön

I övrigt har polisen varit mycket förtegen under det långa utredningsarbetet som inleddes i maj – när en fritidsfiskare hittade kroppen vid sjön Flogen i maj. Då hade 22-åringen – som bara var klädd i ett par svarta kalsonger – legat i nästan två veckor i den svårtillgängliga terrängen.

Först hittade polisen inga spår av brott, men snart blev det en mordutredning. Utredarna hade lite att gå på. Direkt avgörande blev en rad tekniska fynd – uppgifter har gjort gällande att det handlar om en del av 22-åringens tillhörigheter – som hittades i slutet av sommaren. Men polisen vill inte uppge vad SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) hittade i sin spårsökning av materialet.

Greps i onsdags

Först i onsdags kunde 24-åringen gripas och anhållas.

- Det träget och mycket duktigt fotarbete av utredningsgruppen, säger Ulf Palm, informationsansvarig vi Västeråspolisen, till aftonbladet.se.

Under veckan har misstankarna stärkts mot mannen, men polisen vill heller inte precisera hur.

- Det är ren taktik. Vi väljer att vara försiktiga med vad vi lämnar ut i den här utredningen, säger Ulf Palm.

Det har tidigare spekulerats i om mordet kan ha handlat om en uppgörelse i kriminella kretsar och tidigare i veckan pekades en eventuell mördare ut under en rättegång i Dalarna. Polisen avfärdar detta.

Inga koppplingar till offret

Inga kopplingar har hittats mellan den mördade och den misstänkte gärningsmannen. Och när det gäller utpekandet av en gärningsman säger Ulf Palm:

- Det finns flera felaktigheter i de uppgifter som lämnades, säger Ulf Palm.

Den misstänkte 24-åringen nekar till brott. Åtal mot honom ska vara väckt senast den 22 november.

Mattias Lundell