Färjor pekas ut som terrormål

Svenska rederier skärper säkerheten

NYHETER

Svenska rederier höjde i dag säkerheten efter ett terrorhot mot färjenäringen.

Amerikansk polis har tagit mot ett hot – en lastbil med en bomb i ska på lördagen användas för att spränga en färja ”i Europa”.

- Det är diffust. Men vi kan inte ignorera det och då gäller det att slå på alla trummor som finns, säger sjösäkerhetsdirektör Johan Fransson till aftonbladet.se.

Flera rederier skärper säkerheten sedan färjorna pekats ut som tänkbara mål för terrorister.

Norska VG avslöjade på lördagen att färjor utpekats som tänkbara mål för terrordåd och att varningen kommer från USA via Interpol. Uppgiften bekräftas för aftonbladet.se av både det svenska Sjöfartsverket och rederiet Stena Line.

- Vi fick informationen i går och då vidtog vi ett antal åtgärder, säger Stena Lines informationschef Joakim Kenndal.

Ökad bemanning vid säkerhetskontroller

Samtliga fartyg och hamnar som rederiet trafikerar informerades, bevakningen skärptes och bemanningen vid säkerhetskontroller och ombord höjdes. Passagerare som kliver ombord kontrolleras extra, men framförallt går personalen igenom alla frakthandlingar. Detta sedan hotet sägs röra en lastbil som försetts med en bomb.

Precisare än så är inte hotet. Färjan ska finnas någonstans i Europa.

- Det är ett så generellt hot som det kan vara. Men vi ser seriöst på detta och agerar därefter, säger Joakim Kenndal.

Företaget informerades i går – precis som alla andra svenska rederier – efter att Sjöfartsverket fått in hotet. Verket tog kontakt med Rikspolisstyrelsen, Redarföreningen, Sjöfartsinspektionen och landets färjeterminaler.

Flera europeiska länder

Även tysk polis har gått ut med likande information och i flera europeiska länder rapporteras om en skärpt kontroll. Sedan den 11 september har en rad terrorhotet rapporterats, men den här typen av generella hot mot branschen är ovanliga.

- Jag har inte varit med om att det här inträffat tidigare under de sju år jag sysslat med detta, säger Johan Fransson.

Och sjöfartsinspektionen valde direkt att gå ut med hotet till de svenska rederierna.

Rederinäringen har skärpt kontrollen av fordon och resenärer sedan dåden i USA den 11 september. Det finns ett generellt hot mot passagerarfärjor och al-Qaida misstänks redan ligga bakom flera attacker mot krigsfartyg – bland annat mot det amerikanska örlogsfartyget USS Cole.

”al-Qaida planerar ny stor terroraktion”

Varningen om ett förestående terrorangrepp i Europa kommer, enligt VG, mindre än ett dygn efter att Interpolchefen Ronald K. Noble, i en intervju med franska Le Figaro, sagt att al-Qaida planerar en ny stor terroraktion.

- Alla underrättelsespecialister menar att al-Qaida planerar en ny storstilad terroraktion. Angreppet kommer att utföras samtidigt i flera länder -– inte bara i USA, sa han.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM