Pappers: Han är rökt

4 av 16 LO-förbund kräver Jan O Karlssons avgång

NYHETER

Det jäser i leden.

Jan O Karlsson har retat upp såväl partikamrater som fackföreningar.

- Ord måste överensstämma med handling. Annars går det inte att föra ut ett politiskt budskap - då är man rökt. Han är rökt, säger Pappers bas Sune Ekbåge.

Foto: LARS ROSENGREN
BE OM URSÄKT! Handels ordförande Ninel Jansson är kritisk mot Jan O Karlsson: - Han måste frysa sin pension och be om ursäkt, kräver hon.

Jan O Karlsson är ett brinnande hett diskussionsämne i de fackliga leden. Först efter den höga pensionen från EU. Nu också efter en tvivelaktig representationsmiddag.

- Våra medlemmar är oerhört kritiska och har tappat förtroendet för Jan O Karlsson.

- Ingen jag har pratat med ger honom sitt stöd, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

Måste frysa pension

En rundringning som Aftonbladet gjort visar att fyra av sexton LO-förbund öppet kräver hans avgång. Nio är djupt kritiska.

- Han måste frysa sin pension och han måste be om ursäkt för festen som UD betalat - det är enda förutsättningen, säger Ninel Jansson, ordförande i Handelsanställdas förbund.

Bland de 26 socialdemokratiska partidistrikten är tongångarna något mildare. Sju distriktsorföranden är kritiska, endast en anser att han inte kan sitta kvar.

Har inte förtroende

- Han har inte det förtroende som krävs, säger Martin Nilsson, ordförande i Jönköping.

- Kravet på hans avgång hörs hela tiden från allmänheten. Det påverkar ett parti som kämpar för jämlikhet, rättvisa och ordning och reda, säger Roger Kaliff, s-ordförande i Kalmar.

Från fackförbundshåll finns även en rädsla att Karlssons handlande ska påverka trovärdigheten i nästa avtalsrörelse.

- Det blir svårt när vi samtidigt pratar om hur viktigt det är att vi håller oss inom de uppsatta ramarna för att inte inflationen ska dra i väg, säger Ninel Jansson.

Kompetent politiker

Mycket av besvikelsen grundar sig på det faktum att Jan O Karlsson i grund och botten anses vara en mycket kompetent politiker.

- Hade det inte varit så hade han varit borta redan nu. Jag tror faktiskt mycket ska till innan Göran Persson släpper taget om honom, säger Uno Aldegren, s-ordförande i Skåne.

Men kompentensen till trots: en politiker måste föregå med gott exempel. Det är de flesta ense om.

- Det är allvarligt att inte se skillnad på sina och andras pengar, säger Åke Södergren, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Läs också:

Kajsa Hallberg