Belagd med munkavle

Aftonbladet avslöjar det hemliga spelet

NYHETER

Taktiken las upp vid ett krismöte i går.

Jan O Karlsson ska inte uttala sig innan EU är klar med rapporten om ministerns pension.

Aftonbladet har kartlagt det intensiva spel som pågick bakom kulisserna i regeringskansliet i går.

Krismötet i Rosenbad slog fast att Jan O Karlsson inte ska uttala sig innan EU är klar med rapporten om hans pension. Karlssons pressekreterare Helena Gustavsson fick besök av Perssons pressekreterare Jan Larsson och fick av denne "goda råd utifrån". Nye samordningsministern Pär Nuder deltog också i räddningsaktionen av Jan O Karlsson, medan Lennart Nilsson snabbt krävde Karlssons avgång.

Avslöjandet att migrationsministern tagit upp 3 800 kronor för en privat kräftskiva som representation kom vid sämsta tänkbara tidpunkt.

Den storm som avslöjandet av Karlssons avgångslön på 80 000 kronor efter skatt ledde till såg ut att bedarra.

I stället tvingades Göran Perssons presschef Jan Larsson hasta i väg till ett krismöte på utrikesdepartementet - det departement som Karlssons sorterar under - klockan 10.50 i går förmiddag.

Larsson, allmänt betraktad som en av statsministerns viktigaste rådgivare, begav sig dit för att ge Karlssons pressekreterare Helena Gustavsson "goda råd utifrån".

Krävde Jan O:s avgång

Men genom Larssons närvaro hade också Persson, som i går var på resa i Finland och Norge, insyn i skeendet.

Enligt en välplacerad källa träffade Larsson även den hårt pressade migrationsministern och dennes kanslichef Henrik Surell.

Situationen blev inte bättre av att nye talmannen Björn von Sydow, en av gästerna på Jan O Karlssons middag, i ett uttalande sa att de som var med borde betala själva.

Dessutom var Handels ordförande Ninel Jansson och Lennart Nilsson, den socialdemokrat som suttit längst i riksdagen, snabbt ute och krävde avgång.

Jan O Karlsson svarade snabbt med att kontakta UD:s administrativa avdelning för att betala tillbaka pengarna.

Jan Larsson, tränad av tidigare ministeraffärer, gav de andra ett råd: Gör inget förhastat, sätt er en timme och fundera.

De kom dessutom fram till att Jan O Karlsson inte skulle låta sig intervjuas innan EU:s revisionskontor nästa vecka är klar med sin utredning om ifall det går att stoppa pensionen.

Strategin bygger i någon mån på att Jan O Karlsson ställde till det för sig och var arrogant vid en presskonferens om pensionerna tidigare i veckan, men framför allt för att han inte bedöms ha någonting av vikt att säga.

"Han anklagar sig själv"

- Han sitter i en jäkla knipa. Han anklagar sig själv för presskonferensen. Men vad ska han säga till journalisterna nu? Det är ju pensionen det handlar om, och den vet han ju inte hur han ska hantera än, säger en källa

Jan O Karlsson har anklagats för formella fel då han lät kanslichefen attestera representationsräkningar. För att reda ut hur det förhöll sig bad han Per Thöresson, expeditionschef på UD, gå igenom reglerna.

- Jag har kommit fram till att inga fel har blivit begångna på denna punkt, säger han.

- Men representation i hemmet får bara förekomma efter speciellt beslut. Och något sådant fanns såvitt jag vet inte.

Vid 13-tiden meddelade Jan O Karlsson att han skulle ska gå igenom samtliga utgifter han haft sedan han blev statsråd. Ett arbete som migrationsministern, Surell och ytterligare några personer i staben inledde sent i går eftermiddag

- Finns det konstigheter måste det fram. Det vore inte bra med nya avslöjanden, säger en person.

En av dem som går igenom materialet sa till Aftonbladet i går kväll:

- Det här jobbet tar nog hela helgen. Hittills har vi inte hittat något.

Jan O Karlsson pratade under eftermiddagen bland annat med vice statsminister Margareta Winberg. Andra ministrar hörde av sig för att ge stöd.

Nuder försökte rädda Jan O

Nye samordningsministern Pär Nuder, Perssons kanske närmaste man, deltog enligt vad Aftonbladet erfar i arbetet med att rädda Jan O Karlsson.

Men när samordningsministern klockan 16.29 lämnade regeringskansliet Rosenbad sa han bara kort:

- När det gäller statsrådens göranden är det statsministern som får uttala sig.

Läs också:

Oisín Cantwell