Jan O Karlsson får tidsfrist av Persson

Statsministern: Han är sliten och trängd på många sätt

NYHETER

Bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson måste få mer tid för att förklara både sin EU-ersättning och den så omskrivna kräftskivan, anser statsminister Göran Persson.

- Jag hoppas att vi är klara i början av nästa vecka, säger Persson.

Under lördagen talade Persson i telefon med Karlsson. De ska träffas på måndag. Fram tills dess tänker Persson inte agera för att Karlsson ska lämna regeringen.

- Jag tänker inte hetsa honom. Han är ett av de statsråd jag har haft störst glädje av. Han har arbetat mycket framgångsrikt med asylfrågorna, som ju är mycket svåra, sade Persson på lördagseftermiddagen.

Han skulle egentligen varit hemma i Malmö på lördagen men reste till Stockholm för att ''stämningen var sådan att jag måste sätta mig in i det här''.

Privata festen droppen

Perssons vecka har färgats av Jan O Karlssons gigantiska inkomst - lön som statsråd samt ersättning från EU:s revisionsrätt - samt att han låtit UD betala för en kräftskiva, som gästerna betraktade som privat.

- Jag vill få tid till att sätta mig in i våra representationsregler och se om det här är i enlighet med dem, säger Göran Persson.

Trots att Karlsson snabbt betalade ur egen ficka blev den ''privata'' festen droppen för många fackliga företrädare och socialdemokrater. En rundringning Aftonbladet gjort visade att fyra av 16 LO-förbund kräver Jan O Karlssons avgång.

Ny information från EU

På måndag ska också rapporten från EU:s revisionsrätt komma. Den ska avgöra om Jan O Karlsson verkligen inte kan, som han själv påstår, avstå från pensionen - eller om, som många andra säger, han faktiskt kan avstå.

- Är det på det viset har vi hamnat i ett nytt läge, med ny information. Då är det upp till honom att hantera situationen på rätt sätt, säger Persson.

Han fick under dagen också eldunderstöd av partisekreterare Lars Stjernkvist.

- Det behövs lite tid innan man kan värdera helheten och se nya nserna, sade Stjernkvist i Ekots lördagsintervju.

Han är ändå mycket kritisk både till Jan O Karlssons dubbla ersättningar och sammanblandningen av jobb och fritid.

- Man får aldrig utnyttja maktens privilegier. Det är ett hälsotecken att folk reagerar så fort man misstänker att det finns gräddfiler.

”Han är sliten”

Det viktigaste är enligt Stjernkvist att ändra systemen som tillåter både lön och ersättning. Men även på den enskilde ska det gå att ställa krav.

- Vi ska ställa större krav på socialdemokrater därför att vi i hundra år formulerat en moralisk indignation, som gör att vi måste gå före, sade han.

Jan O Karlsson själv ville inte uttala sig för medierna på lördagen.

- Han vilar. Han är sliten och trängd på många sätt, och jag har faktiskt gett honom rådet att stänga av telefonerna, säger Göran Persson.

Läs också:

Lillemor Idling/TT Tomas Bengtsson/TT